...
BOPP-film långtidsskyddar livsmedel mot mineraloljor

Brittiska Innovia Films, som bland annat är en stor tillverkare av bioplastfilmer, har utvecklat en BOPP-film, som garanteras stå emot genomsläpp av mineraloljor I upp till 1,5 år.
Filmen, som har beteckningen Propafilm™ RCU, är resultatet av en genomgående analys av hur företagets filmer stod emot mineraloljor som kolväte och aromatiskt kolväte, sedan studier vid brittiska Food Standards Agency visat att gränsvärdena för genomsläpp av mineraloljor i livsmedelsförpackningar ofta överskreds.


Rester av mineraloljor kan spåras i livsmedel beroende på att mineraloljor från tryckfärger på förpackningen vandrar över till livsmedlet eller på grund av att pappersbaserade förpackningar tillverkade av returfiber innehåller tryckfärgsrester. Tryckfärger på exempelvis kartong- eller wellpappförpackningar kan inte helt elimineras under återvinningsprocessen och rester av färgen finns därför kvar i de förpackningar, som tillverkas av det återvunna materialet. I exempelvis kartongförpackningar med torra produkter som pasta, ris, flingor, kex, etc, kan mineraloljorna i färgresterna i kartongmaterialet migrera över till livsmedlen. Detta gäller även om produkterna inne i kartongförpackningen skyddas av en plastfilm med otillräckliga barriäregenskaper mot mineraloljor.

Innovia Films menar nu att deras nya BOPP-film Propafilm eliminerar riskerna för kontaminering med mineraloljor i livsmedel, eftersom filmen står emot mineraloljemigration i upp till ett och ett halvt år.

”Det är spännande att kunna erbjuda marknaden en kostnadseffektiv film som garanterar skydd för torra livsmedel”, säger Andy Sweetman, marknadschef hos Innovia Films.

Den nya filmen är tryckbar och kan användas på en rad olika förpackningsmaskiner, bland annat vertikala och horisontella form-fill-seal-maskiner (FFS). Enligt Innovia Films är den idealisk för tillverkning av såväl färdiga påsar som för laminering med andra filmer.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2015-01-28

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Business Förpackningsmaterial Livsmedel Marknad Plast Plast

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK