...
Nya EU-regler för förpackningar ska förhindra barnolyckor med tvättmedel
För små barn ser kapslar med flytande tvättmedel ut som läckra godisbitar. Nya förpackningsregler behövs därför för att förhindra olyckor.

Från och med den 1 juni 2015 gäller särskilda krav på märkning och förpackning av flytande tvättmedel, som är förpackade i engångskapslar. Det skriver Kemikalieinspektionen i ett pressmeddelande.
De nya reglerna innebär bland annat att ytterförpackningen ska vara ogenomskinlig och försedd med en förslutning, som försvårar för små barn att öppna den. Dessutom ställs särskilda krav på den upplösbara kapseln (plastfolien).Till exempel ska den innehålla ett bittermedel, som gör att den smakar illa.


Reglerna ändras till följd av att ett ökat antal olyckor har inrapporterats från EU:s medlemsländer, där barn har blivit skadade, när de kommit i kontakt med tvättmedelskapslar av den aktuella typen.

Den nya reglerna innebär att den så kallade CLP-förordningen, som upprättats inom EU, ändras genom tilläggsförordningen (EU) nr 1297/2014. Ändringen gäller flytande tvättmedel för konsumentbruk i upplösbara förpackningar för engångsanvändning.

De nya reglerna gäller utöver de regler om upplösbara förpackningar som redan finns i bilaga I till CLP-förordningen och ska tillämpas senast från och med 1 juni 2015.
Reglerna innehåller en övergångstid för produkter, som är klassificerade, märkta och förpackade före 1 juni 2015. För dessa produkter gäller inte de nya kraven förrän efter 31 december 2015.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2015-02-10

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
plastfolie barnsäker EU förslutning Plast ytterförpackning

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK