...
VD och vice VD lämnar kritiserade storbolaget SCA!
Kritiken blev för stark. Nu lämnar Jan Johansson SCA och sina befattningar som VD och koncernchef. Han kan dock trösta sig med en "fallskärm" på 22 miljoner kronor.
Även vice VD Mats Berencreutz lämnar sin post genom att gå i pension den 1 mars.
Ny VD och koncernchef i SCA är Magnus Groth.

Kritiken mot storbolaget SCA och dess ledning får nu ytterligare konsekvenser. För några veckor sedan meddelade styrelseordföranden Sverker Martin-Löf att han lämnar sina uppdrag och nu kommer beskedet att också SCA:s VD och koncernchef Jan Johansson och vice VD:n Mats Berencreutz lämnar sina befattningar!
Till ny VD och koncernchef i SCA har styrelsen utsett Magnus Groth, som idag är chef för affärsenheten Consumer Goods Europe inom SCA.


”De senaste månaderna har jag fått ägna stor del av min tid åt de granskningar av SCA som pågår. Nu har också en förundersökning inletts, vilket innebär att mitt fokus att sköta själva verksamheten framöver ytterligare reduceras. Det beslut styrelsen och jag därmed kommit fram till i SCA:s, aktieägarnas, medarbetarnas och mina anhörigas intresse är att jag lämnar VD och koncernchefspositionen”, säger Jan Johansson i ett pressmeddelande.

Jan Johansson kommer att lämna sina befattningar tämligen omgående då den nye koncernchefen ska tillträda den 1 mars. Jan Johansson, som har en uppsägningstid på två år, kommer dock att stå till styreslens och tillträdande VD:s förfogande. Under uppsägningstiden kommer Jan Johansson att uppbära fast lön utan bonus, vilket enligt uppgift innebär en bruttoinkomst under uppsägningstiden på 22 miljoner kronor.

”Styrelsen beklagar, men har förståelse och respekt för att Jan Johansson inte kan utöva ett effektivt ledarskap under rådande omständigheter. Samtidigt vill styrelsen understryka att det inte har framkommit någon ny information kopplat till pågående granskningar och styrelsen har fortsatt stort förtroende för Jan Johansson, som på ett synnerligen kompetent och värdeskapande sätt lett SCA under en viktig och framgångsrik förändringsresa”, skriver SCA:s styrelse i sitt pressmeddelande.

När det gäller SCA:s vice VD Mats Berencreutz lämnas endast den kortfattade informationen att han kommer att gå i pension den 1 mars i år och därmed lämna koncernledningen och SCA.

Mats Berencreutz har dock även han varit utsatt för kritik, bland annat för att ha utnyttjat koncernens affärsflyg för privata resor, och det är därför rimligt att antaga att hans beslut att gå i pension står i direkt relation till den rådande situationen.

Nu får alltså SCA en ny VD och koncernchef, som får det tunga och svåra uppdraget att leda en koncern som är och med all säkerhet kommer att fortsätta att vara ”under luppen” och fingranskas, inte minst av massmedia.

”Det är ett stort förtroende att få leda SCA och det är med stolthet jag tackat ja till det ansvaret. Jag är också ödmjuk inför uppgiften. Nu ska vi fortsätta att från dagens position som ett världsledande hygien- och skogsindustriföretag, kontinuerligt utveckla SCA framåt”, säger den tillträdande koncernchefen och VD:n Magnus Groth.

Magnus Groth, som tillträder den 1 mars i år, är för närvarande chef för affärsenheten Consumer Goods Europe inom SCA. Han har tidigare bland annat varit VD för börsnoterade bolaget Studsvik.

Magnus Groth har varit anställd i SCA sedan 2011 och anses ha mycket god kännedom om SCA, dess kunder och konsumenter.

”Styrelsen bedömer att Magnus Groth är rätt person att fortsätta utveckla SCA i enlighet med strategin att fokusera på tillväxt, innovation och effektivitet”, skriver SCA i ett pressmeddelande.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2015-02-11

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Jan Johansson Magnus Groth Sverker Martin-Löf Business Personal SCA

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK