...
Avancerad chokladask med kartong från Iggesund
The Origin Box är gjord av tre sorters pappersmaterial varav två, Invercote och Incada, tillverkas av Iggesund Paperboard. © Iggesund
Erwin Heeren, Tom Du Caju och Koen Penne på Du Caju Printing & Packaging visar stolt upp The Origin Box. © Iggesund

”När vi väljer kartong till en chokladförpackning, så är det lukt- och smakneutralitet som är avgörande. Självklart ska kartongen passa för den konstruktion, som vi valt, men om vi inte minimerar risken för att chokladen får en bismak av förpackningsmaterialet, då spelar det övriga ingen roll”. Det säger Tom Du Caju på belgiska Du Caju Printing & Packaging, samtidigt som han visar upp den uppmärksammade promotionförpackningen ”The Origin Box”, som till stor del består av kartong från Iggesund Paperboard och som var finalist i ECMA/Pro Cartons europeiska förpackningstävling 2014.

Du Caju Printing & Packaging, som ligger i Erpe-Mere, strax väster om Bryssel, är en medelstor belgisk konverterare med nära femtio medarbetare och en omsättning på tio miljoner euro. Av de förpackningar som produceras är 85 procent matrelaterade, och 11 procent är chokladförpackningar.

”Dessutom räknar vi med att drygt tio procent av det vi gör är förpackningar med direktkontakt mellan livsmedlet och förpackningsmaterialet. Allt material, som ska vara i direkt kontakt med livsmedel, väljer vi med stor hänsyn till lukt-, smak- och migrationsfaktorer”, berättar Koen Penne, projektledare hos Du Caju.

Sedan mer än 25 år tillbaka har Du Caju ett samarbete med den stora belgiska chokladtillverkaren Barry Callebaut. Med jämna mellanrum får man uppgiften att för dem producera avancerade promotionförpackningar, som ska fungera som införsäljare och förstärkare av varumärket.

Den senaste i raden – The Origin Box – har en yttre ask med ett brunfärgat specialpapper från James Cropper, Colorscope Bitter Chocolate 350 g/m2. Inne i boxen ligger prover på choklad från många länder, där varje chokladprov är packat i en tårtbitsformad förpackning av Incada Silk 300 g/m2 från svenska Iggesund Paperboard.
I förpackningen finns också ett informationsmaterial i form av en snurra, där man får information om de olika chokladsorterna. Snurran är tryckt på Invercote Creato 400 g/m2, och är omsluten av samma material som ytterkartongen.

Allt det bruna omgivande materialet har fått en mycket matt karaktär md hjälp av en dispersionslack och det matta bryts på förpackningens framsida av en detaljrik guldfoliering.

”Erfarenheten har lärt oss att till den här typen av förpackningar är det bara färskfiberkartong, som håller måttet. Vi har dessutom stöd i våra val av kunden, Barry Callebaut, som via sitt eget sensoriska laboratorium låter testa allt förpackningsmaterial i upp till 60 dagar”, berättar Erwin Heeren, inköpare på Du Caju.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2015-02-17

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK