...
Vaxholmsborna mest benägna att skänka bort sina pantpengar
Genom att trycka på Biståndsknappen kan kunden skänka sina pantpengar till biståndsprojekt.
Biståndsknappen kan användas vid pantning av burkar och flaskor i pantautomater i anslutning till 576 Coop-butiker runt om i Sverige.
Sedan starten för drygt tio år sedan har svenskarna skänkt 66,7 miljoner kronor via Biståndsknappen.

Svenskarna har blivit mer givmilda med att skänka sina pantpengar till biståndsprojekt. Mest generösa är stockholmarna och i synnerhet Vaxholmsborna. Men det är Kalmar län som står för årets pantprestation. Det visar Vi-skogens årliga pantrankning av Biståndsknappen hos Coop.

I Vaxholm skänkte invånarna bort 7:71 kronor av varje pantad 100-lapp under 2014. Det ger en solklar förstaplacering bland landets kommuner. Tvåa är Lidingö och på tredje plats hamnar Danderyd.
Största ökningen i toppen står dock invånarna i Uppsala, Stockholm och Ekerö för  och de tillhör nu de tio mest givmilda kommunerna i landet.

Sett till givmildhet per län, så ligger Stockholms län alltjämt i topp –  där skänkte invånarna 3:87 kronor av varje pantad hundralapp under 2014. Upplands län kniper andraplatsen och trea är nykomlingen Gotlands län, som fick sin första Biståndsknapp för bara lite drygt ett år sedan.
Titeln ”Årets pantlän” går till Kalmar län, som klättrar fem placeringar på listan, från plats 18 till plats 13, och ”Årets pantkommun” (den kommun som klättrat mest under året) blev Nässjö, som avancerade från plats 194 till plats 58.

I snitt skänkte svensken bort 2:20 kronor av varje pantad 100-lapp under 2014. Det är en 14-procentig ökning från året före, då snittet var 1:93 kronor.
Totalt skänktes 8,1 miljoner kronor via Biståndsknappen under 2014, en ökning med 100.000 kronor från året innan och nytt ”all time high”. Summan motsvarar över 400.000 nya träd i Afrika, där Vi-skogen arbetar.

”Det är väldigt glädjande att fler väljer att trycka på Biståndsknappen. Vi ser att stockholmarna fortfarande skänker klart mest, men också att gotlänningarna knappar in. Kanske är det starten på en trend, där huvudstadsborna får konkurrens om att vara givmildast i landet”, säger Katarina Andersson, insamlingschef på Vi-skogen. 

Fakta Biståndsknappen:
Biståndsknappen introducerades 2004 och finns nu i 576 Coop-butiker över hela landet. Vid pantning av burkar och flaskor kan kunden, genom att trycka på Biståndsknappen, välja att skänka sin erlagda pant till biståndsprojekt istället för att få tillbaka sina pengar. 
Sedan starten har kunder, som tryckt på Biståndsknappen, skänkt 66,7 miljoner kronor till Vi-skogen och We Effect, som delar på pengarna. Det motsvarar 3,3 miljoner nya träd i Rwanda, Tanzania, Kenya och Uganda där Vi-skogen arbetar.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2015-03-03

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Biståndsknappen Dryckesförpackningar pant pantautomat pantknapp Vi-skogen Coop

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK