...
VTT utvecklar metod att tillverka lysande plastfilm
Med VTT:s metod kan ljusavgivande plastfilm produceras på stora ytor och tryckas med konventionella tryckmetoder.

Finska tekniska forskningsinstitutet VTT har utvecklat en metod att framställa lysande plastfilm, som kan användas för reklamskyltar, informationstavlor, förpackningar, etc.
Metoden baseras på så kallad OLED-teknik (Organic Light-Emitting Diode) och kan utföras med hjälp av en vanlig tryckpress.


OLED-teknik används i dag i skärmar i mobiltelefoner och TV-apparater, men då endast tillsammans med glasytor och utförda med hjälp av traditionell mikroelektronisk produktionsteknik.

Det nya med VTT:s metod är att OLED-element nu kan tryckas inte bara på glas- eller metallytor utan också på flexibla plastfilmer, vilket gör det möjligt att åstadkomma de lysande effekterna på större ytor och också öka teknikens appliceringsområden.

VTT skriver i ett pressmeddelande att den här typen av ljusavgivande plastfilm kan produceras med traditionella tryckmetoder som djuptryck och screentryck och att det går att trycka stora volymer.

”Den ljusavgivande plastfilmen är optimalt anpassad till reklamkampanjer, där stora ljusavgivande ytor kan användas för att dra till sig uppmärksamheten på ett bättre sätt än kampanjker, som enbart använder traditionellt tryckt grafik”, säger forskningschefen Raimo Korhonen vid VTT.

En OLED-film, djup- eller screentryckt enligt VTT:s metod, är cirka 0,2 millimeter tjock, inkluderande elektroder och polymerlager, som endast mäter några hundra nanometer i tjocklek. Ljusemissionen, som sker i polymerlagret,  kallas elektroluminiscens och innebär att en organisk halvledare avger ljus i ett elektriskt fält.
I motsats till LED-teknik, som är en ”spotlight”-teknik, så avger OLED-tekniken ljus över hela den aktuella ytan, vilket möjliggör helt andra typer av ljuseffekter,

VTT skriver att metoden fortfarande är under utveckling och att de plastfilmer med OLED-teknik, som man nu kan framställa, endast behåller sina ljusavgivande egenskaper i cirka ett år. Detta beror på att det ljusavgivande polymermaterialet är känsligt för fukt och luftens syre, vilket gör att egenskaperna försämras med tiden.

”I framtiden kommer den ljusavgivande filmens livslängd att ökas i takt med att filmens motståndskraft mot fukt och syre förbättras, vilket i sin tur innebär att filmens användningsmöjligheter växer”, skriver VTT.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2015-03-03

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
plastfolie Finland OLED tryckpress Plast Plastförpackningar VTT

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK