...
Köttråg av återvunnen PET minskar koldioxidutsläppen
Genom att byta till köttråg med hög andel återvunnen PET-plast får man ytterligare minskning av koldioxidutsläppen hos HKScan och Coop.

Från vecka nio har HKScan i Linköping bytt ut sina trågförpackningar till konsumentförpackat kött, till tråg med hög andel återvunnen PET. Det skriver HKScan Sweden i ett pressmeddelande.
Förändringen innebär att koldioxidutsläppen för trågen halveras. Arbetet är ett steg i processen att minska den totala klimatpåverkan.”Genom att byta ut våra förpackningar till hög andel återvunnen PET räknar vi med att kunna minska våra koldioxidutsläpp kopplat till trågen med cirka 50 procent. En positiv klimatsatsning som vi är mycket glad att göra tillsammans med vår kund Coop”, säger Anders Ferlin, produktchef kött på HKScan Sweden.

Materialet i de nya trågen består dels av ett ytskikt med nytt material och dels en hög andel är rPET, som är återvunnen PET från bland annat läskedrycksflaskor. Materialet är noggrant sorterat och rengjort. Den återvunna platsen mals ner till flingor och återanvänds som råmaterial till nya förpackningar. Alla förpackningar som innehåller återvunnen rPET har ett ytskikt bestående av APET, som fungerar som en funktionell barriär.

Att byta ut tråg till konsumentförpackat kött till återvunnet material av PET med rPET ger en CO2-minskning på cirka 50 procent.

”Förändringen till nya trågen är en positiv utveckling och innebär att vi kan halvera vår koldioxidpåverkan kopplat till dessa förpackningar. Förändringen är ytterligare ett steg i processen för att HKScan ska minska sin totala klimatpåverkan”, förklarar Annelie Lundell, kvalitets- och miljödirekötr vid HKScan Sweden.

De nya trågen till konsumentförpackat kött kan fortsätta att sorteras i plaståtervinningen, precis som tidigare. På så sätt forsätter kretsloppet i oändlighet och även kunden Coop ser förändringen som positiv.

”Genom våra nya tråg gör vi skillnad. De senaste fem åren har vi minskat vårt totala utsläpp av växthusgaser med över 50 procent”, säger Coops hållbarhetschef Louise König.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2015-03-05

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
PET tråg Coop Plast Plastförpackningar Scan

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK