...
Norsk detaljhandel hamstrar bärkassar för att slippa avgift
Norska köpmän och detaljhandelskedjor hamstrar miljontals bärkassar för att slippa avgiften på 1:50 kr, som införs den 15 mars.
miljontals bärkassar för att slippa avgiften på 1:50 kr, som införs den 15 mars.">

För att dels få ner plastanvändningen men också för att få ett extratillskott i statskassan har man i Norge infört en straffavgift på plastbärkassar. Avgiften blir 1:50 norska kronor per kasse och i årets budget är intäkterna till statskassan beräknade till en miljard kronor.
Men nu hamstrar de norska köpmännen och handelskedjorna plastkassar i miljontals för att slippa avgiften, eftersom plastkassar inköpta före den 15 mars inte omfattas av avgiften.


Hos Norges största tillverkare av plastbärkassar, Bacaplast i Fana utanför Bergen, har man skruvat upp tillverkningstempot, för att hinna med alla beställningar innan den 15 mars.

”Vi kör för allt var tygen håller för att hinna med alla beställningar innan den 15 mars.Det är inget tviviel om att branschen hamstrar plastpåsar innan avgiften införs”, säger driftschefen Atle Flesland till tidningen Sunnmørsposten.

Enligt tidningen har till exempel dagligvarukedjan Sparkjøp i Bergen-området köpt in över en miljon påsar från Bacaplast den senaste tiden.

Avgiften, som införs den 15 mars, gäller såväl inhemskt tillverkade som importerade påsar och avgiften tas ut antingen när påsarna köps från en inhemsk producent eller när de förs in i landet från utlandet. Det har gjort att även  importen från utlandet av plastpåsar till Norge har ökat markant den senaste tiden.

Enligt uppgifter har till exempel den stora matvarukedjan REMA 1000 just nu flera containrar fyllda med plastpåsar på väg till Norge från Kina. Frakten ska ha blivit försenad och man jobbar för fullt för att den ska komma fram i tid, så att de miljontals REMA-påsarna ska hinna in i landet, innan avgiften träder i kraft.

Hur många påsar, som REMA 1000 har på gång från Kina, vill man dock inte tala om.
”Vi vill inte alls kommentera detta”, skriver kedjans informationsdirektör Mette Beyer Fossum i ett sms till Sunnmørsposten.

Med miljoner och åter miljoner plastbärkassar i lager, så kommer det alltså att dröja innan köpmännen och kedjorna behöver börja betala straffavgiften och norska staten får den beräknade extraintäkten. Hur konsumenterna/kunderna kommer att beröras efter den 15 mars, är dock inte helt klart. Det spekuleras nu i att bärkassarna redan från den 15 mars kommer att kosta upp till 2:50 kronor per bärkasse ute i butikerna – vilket skulle innebära många sköna kronor i extraförtjänst för handlarna…


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2015-03-05

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
detaljhandel plastpåsar Norge Plast

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK