...
Franska Arkema köper lim- och kemikoncernen Bostik
Bostik rankas som världens tredje största producent och leverantör av limsorter, bland annat förpackningslim.
Bernard Pinatel kvarstår som VD i Bostik och blir dessutom chef för Arkemas affärsområde High Performance Materials.
”Det är med stort nöje vi välkomnar Bostik och dess medarbetare” , säger Arkemas ordförande och VD Thierry Le Henaff.

Franska koncernen Arkema SA, med huvudsäte i Columbes, meddelar i en pressrelease att man slutfört köpet av lim- och kemikoncernen Bostik Group, som också har huvudsäte i Frankrike. Säljare är franska kemikoncernen Total SA.
Den totala köpesumman uppgår till 2 miljarder US dollar fördelade på två obligationsemissioner om 800 miljoner dollar vardera samt en aktiekapitalsökning på 400 miljoner dollar.


Bostik kommer att fortsätta inom Arkemas affärsområde High Performance Materials som en ny affärsenhet under beteckningen Specialty Adhesives.

Bernard Pinatel, VD och koncernchef i Bostik, kvarstår som VD och kommer dessutom att bli ny chef för High Performance Materials, där han efterträder Pierre Chanoine, som går i pension. Bernard Pinatel kommer också att ingå i Arkemas exekutiva ledningsgrupp.

”Det är med stort nöje vi välkomnar Bostik och dess medarbetare. Jag tror starkt på kvaliteten och utvecklingspotentialen i Bostik, som utgör en lovande tillväxtplattform för framtiden”, säger Arkemas ordförande och VD Thierry Le Henaff i en kommentar.

Arkema beräknar att Bostiks verksamheter ska öka den sammanlagda koncernomsättningen med 1,71 miljarder dollar till en total omsättning på cirka 8,67 miljarder dollar, baserat på intäktssiffrorna från år 2013. Antalet anställda kommer efter sammanslagningen att uppgå till cirka 19.000.

Bostik sysselsätter cirka 4.900 anställda i 45 tillverkningsenheter i 40 länder. Dessutom har man tre regionalla forsknings- och utvecklingscentra.
I Sverige finns dotterbolaget Bostik AB med huvudkontor, F&U, försäljning och tillverkning i Helsingborg samt en tillverkningsenhet i Malmö

Några  viktiga produktområden, där de båda koncernerna kan få stora synergieffekter av varandras produktutbud är exempelvis solceller och livsmedelstråg, eftersom Arkema tillverkare de erforderliga plastfilmerna, som behövs för produkterna, och Bostik producerar de limkvaliteter som erfordras.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2015-03-09

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Bostik förpackningslim Arkema Köp/Försäljning/Samgående Limutrustningar

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK