...
Norska regeringen backar: Ingen avgift på plastpåsar!
Norska handlare (och konsumenter) kan andas ut – det blir ingen straffavgift på bärkassar i plast.

Häromdagen skrev vi om hur norska köpmän och handelskedjor hamstrar plastbärkassar i miljontals för att slippa den avgift på 1:50 kronor, som norska regeringen beslutat införa från den 15 mars i år.
Den interna kritiken mot avgiften har varit hård i Norge och nu stoppar regeringen den uppmärksammade avgiften!


”Beslutet om införandet av plastpåseavgiften föregicks inte av någon konsekvensanalys och berörda parter fick inte deltaga i beslutsprocessen” , var några av de kritiska uttalanden, som riktades mot avgiften.

Och nu tar alltså norska regeringen sin Mats ur skolan och stoppar straffavgiften på plastpåsar.
”Ministeriet har på grundval av de förslag som har kommit vid samrådsmötet beslutat att avgiften på plastpåsar inte skall genomföras från och med den 15 mars”, skriver Finansministeriet i ett pressmeddelande den 10 mars.

När norska regeringen beslöt om en avgift på plastpåsar och bärkassar så var det för att försöka begränsa plastanvändningen, men framförallt var det för att ge statskassan ett extra tillskott, som kompensation för minskade intäkter i samband med en förändring av den norska förmögenhetsskatten.

Redan i år räknade Finansministeriet med att plastpåseavgiften skulle ge et bidrag på en miljard kronor till statskassan. Men inte nog med att beslutet möttes av stark kritik, dessutom började butiksägare och handelskedjor i Norge att köpa in stora mängder plastpåsar från tillverkare, såväl inhemska som utländska, för att på så sätt slippa börja betala avgiften den 15 mars.

Vad som nu händer med plastpåseavgiften i Norge är ännu inte helt klart. Avgiften är nu stoppad, men förslaget verkar inte helt skrotat. Enligt  Den norske emballasjeforening säger källor inom regeringen att förslaget skall tas upp till ny behandling i samband med att man reviderar statsbudgeten senare i år.

HÄR kan du läsa vår artikel om hur norsk handel hamstrade plastpåsar inför införandet av den aviserade avgiften.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2015-03-11

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
detaljhandel plastpåsar Norge Plast

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK