...
LU Innovation System investerar i bioplastföretag
”Bioextrax är ett mycket spännande företag” , säger Christine Widstrand, vice VD på LU Innovation System AB och nybliven ledamot i Bioextraxs styrelse.

Bioteknikbolaget Bioextrax AB i Lund har tagit patent på en kostnadseffektiv metod för att utvinna bioplasten PHA, baserad på polyhydroxisyraproducerande bakterier..
Företagets teknik baseras på forskning från avdelningen för bioteknik vid Lunds universitet och nu har holdingbolaget LU Innovation System AB, som ägs av svenska staten men drivs av Lunds universitet, investerat i Bioextrax för att på så sätt bredda vägen för en kommersialisering.


”Vår metod är unik, den ger inte bara en billigare produkt, utan också mycket rena plastgranuler utan användning av giftiga lösningsmedel”, säger Bioextrax VD Mohamad Takwa.

Den bioplast, som Bioextrax kan utvinna, har ett flertal användningsområden, bl.a. plastpåsar, livsmedelsförpackningar, engångsartiklar, vattenflaskor, leksaker, mobiltelefoner och hushållsartiklar.

”Bioextrax är ett mycket spännande företag, som redan röner stort intresse för sin teknologi ute på marknaden. Vidare har bolaget ett bra team på plats, med gedigna forskare och entreprenören Kristofer Cook som marknadsansvarig”, säger Christine Widstrand, vice VD på LU Innovation System AB och som nu också tar plats i Bioextraxs styrelse.

Bioextrax är en avknoppning från institutionen för bioteknik vid Lunds universitet. Bolaget bildades i mars 2014 och LU Innovation System är den första investeraren, som man tar in i bolaget.

”Vi är så klart glada för att LU Innovation System är intresserade av vår teknik”, säger Mohamad Takwa.

Bioextrax har också etablerat ett samarbete med ett icke namngivet företag i USA, vilket just nu håller på att utvärdera Bioextraxs teknik.

”Under det kommande året är målet att skala upp det här produktområdet tillsammans med en stor tillverkare”, säger Mohamad Takwa.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2015-03-20

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Bioextrax Bioplast LU Innovation System Lunds universitet Ekonomi

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK