...
Avery Dennison stämmer Raflatac för patentintrång
Avery Dennison hävdar att UPM Raflatacs etikettfilm Raflex, , som är av MDO-typ, kränker ett av Avery Dennisons gällande patent för en liknande etikettfilm.

Avery Dennisons Global MDO-film lanserades år 2011 och är den senaste i en rad MDO-filmer, som bolaget utvecklat sedan 1995.

Globala etikettföretaget Avery Dennison har stämt finska UPM Raflatac för patentintrång.
I sin stämningsansökan, som lämnats in till en domstol i Tyskland, hävdar Avery Dennison att Raflatac med sin etikettfilm Raflex MDO, lanserad år 2013, kränker Avery Dennisons europeiska patent nr 2 049 333 B1, som avser den självhäftande etikettfilmen Global MDO, lanserad av Avery Dennison år 2011.


Avery Dennison kräver nu att den tyska domstolen förbjuder Raflatac att tillverka, marknadsföra och sälja sina Raflex MDO-etikettfilmer utan en licens från Avery Dennison.

”Avery Dennison respekterar andra företags och privatpersoners immateriella rättigheter och förväntar sig att andra gör samma sak. Vi har försökt förhandla fram ett licensavtal med UPM Raflatac i hopp om att undvika tvister och göra det möjligt för dem att fortsätta sälja sin produkt. Tyvärr har våra ansträngningar misslyckats”, säger Jeroen Diderich, vice president, global marketing, Avery Dennison Materials Group, i en kommentar till stämningsansökan.

Avery Dennison skriver i ett pressmeddelande att man investerat stora summor och flera års utvecklingsarbete för att ta fram sina MDO-filmer (MDO = Machine Direction Orientation).
MDO-tekniken ger etikettfilmer med hög formbarhet, som gör dem lämpliga för applicering på flera olika förpackningstyper och –material. De första MDO-filmerna började Avery Dennison marknadsföra globalt år 1995.
Etikettfilmerna med beteckningen Global MDO lanserade Avery Dennison i september 2011 och de representerar den senaste utvecklingen av bolagets framgångsrika MDO-familj.

Avery Dennisons Global MDO-filmer är skyddade av patent i Europa och Kina och bolaget har dessutom patentansökningar under behandling i USA och Brasilien.

Finska etikettmaterialtillverkaren UPM Raflatac lanserade sin MDO-film med beteckningen Raflex år 2013. Materialet är en tunn etikettfilm för applicering av s.k. no-look-etiketter på förpackningar inom kroppsvårds- och hygiensektorn.
Raflatacs Raflex-filmer lanserades i två varianter: Raflex Pro Clear som används till no-label-look-etiketter på konturformade, flexibla och klämbara förpackningar och Raflex Pro White som har hög opacitet och bildar ett utmärkt underlag för grafisk dekor.

Någon kommentar från UPM Raflatac till Avery Dennisons stämningsansökan föreligger ännu inte.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2015-04-10

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Avery Dennison Etikett/Märkning Märknings- & Etiketteringsutrustning Raflatac

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK