...
Arizona går mot strömmen: Förbjuder plastpåseförbud...
Arizona-guvernören Douglas Ducey undertecknade den 13 april förbudet mot plastpåseförbud… (Bild Office of the Arizona Governor)

I flera stater i USA har myndigheterna försökt få ned användningen av plastpåsar och bärkassar i plast genom förbud, skatter eller höga avgifter. Men i staten Arizona går man mot strömmen: där har man infört en lag som förbjuder lokala förbud, skatter eller avgifter på såväl plastpåsar som cellplastförpackningar, kartong- och wellpapplådor, dryckesburkar och flaskor.

Den 13 april undertecknade Arizona-guvernören Douglas Ducey en lag som gör man i Arizona inte får införa förbud, avgifter eller andra åtgärder som reglerar försäljning, användning eller disposition av förpackningar som engångsplastpåsar, cellplastbehållare, lådor av wellpapp eller kartong samt dryckesburkar och flaskor.

Den nya lagen förbjuder också myndigheterna i Arizonas kommuner att kräva att företag redovisar hur mycket energi de använder. Kommunerna får inte heller införa tvingande återvinningsbestämmelser.

Flera stora affärsorganisationer i Arizona sägs stödja den nya lagen, däribland Arizona Retailers Association och Arizona Food Marketing Alliance, vilka hävdar att lagar mot plastpåseanvändning skapar ett virrvarr av inkompatibla regler, som ökar kostnaderna för butiker och återförsäljare och förvirrar kunderna.

Staden Bisbee i Arizona, med 5.575 invånare, har sedan tidigare infört ett lokalt förbud för engångsplastpåsar och en 5-cents avgift på papperspåsar, men den nya lagen gör att man nu måste riva upp dessa beslut. Även städerna Kingman, Tempe och Flagstaff, som aviserat förbud mot plastpåsar, måste nu rätta sig efter den nya övergripande lagen.

Den nya lagen i Arizona är den första i sitt slag i USA, men i staten Missouri överväger myndigheterna en liknande lag. I staten Georgia gjordes ett försök att införa förbud mot plastpåseförbud tidigare i år, men det lagförslaget röstatdes ner.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2015-04-16

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Arizona återvinning Miljö Plast plastpåsar

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK