...
Effektiv metod att tillverka metalliska nanopartiklar
Närbild på nanopartiklar av koppar, tillverkade av finska VTT.

Finska tekniska forskningsinstitutet VTT har utvecklat en kostnadseffektiv metod för att framställa olika typer av metalliska nanopartiklar. Sådana nanopartiklar kan exempelvis användas i applikationer som ledande och magnetiska tryckfärger eller för att skräddarsy elektriska och magnetiska egenskaper hos plastmaterial.
VTT skriver i ett pressmeddelande att man nu söker partners, som är intresserade i en kommersialisering av den nya produktionsmetoden.


Tidigare har det varit dyrt att framställa metalliska nanopartiklar och det har också varit svårt att framställa i större mängder.

”Efterfrågan har överstigit tillgången på metalliska nanopartiklar och detta har hindrat utvecklingen av produktapplikationer. Nanometallkompositer är ovanliga och finns oftast endast i små mängder. Men vi ville visa att det är möjligt att tillverka nanomaterial kostnadseffektivt i stora mängder”, säger Ari Auvinen, chef för forskargruppen vid VTT.

VTT har utvecklat en reaktor, som bygger på aerosolteknologi. I reaktorn kan man producera metalliska nanopartiklar i olika former från rena metallpartiklar till olika legeringar eller i form av föreningar med kolnanopartiklar .

I de flesta fall av industriell produktion av nanopartiklar i dag används kemisk reduktion av flytande nanopartikellösningar, för att utvinna rena nanopartiklar, vilket kräver övervakning och styrning. Så kallad plasma-syntes är en annan tillverkningsmetod, som dock förbrukar stora mängder energi och innebär betydande materialspill.

VTT skriver i sitt meddelande att med deras reaktor kan man nu producera upp till tre kilo av metalliska nanopartiklar om dagen. Tillverkningsprocessen genererar ytterst litet materialspill och produktionen kan fjärrstyras i flera dagar utan att materialets kvalitet påverkas.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2015-04-20

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Finland Forskning och utveckling FoU nanoteknik VTT

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK