...
17 månader lång strejk hos burktillverkaren Crown
Arbetarna vid Crowns burkfabrik i Toronto har nu strejkat i 17 månader.
Andra metallarbetare i Kanada har stöttat de strejkande Crown-arbetarna med sympatidemonstrationer.
Så här får kanadensiska konsumenter lära sig hur de ska känna igen en dryckesburk tillverkad av Crown…

En strejk vid metallkoncernen Crown Holdings dryckesburksfabrik i Toronto, Kanada har pågått i snart ett och ett halvt år! 120 arbetare deltar i strejken, som började i slutet av 2013, när USW (United Steelworkers Union) försökte få till stånd löneökningar för arbetarna, de första på nio år.

Ledningen för fabriken tillbakavisade alla lönekrav och ville istället införa ett tvådelat lönesystem, förändra arbetarna pensionsvillkor samt radikalt skära ner lönerna för nyanställda. Noterbart är att fabriken i Toronto i en intern omröstning inom Crown-koncernen samma år utsetts till bolagets mest produktiva och säkra anläggning i hela Nordamerika.

När strejken blev ett faktum rekryterade Crown oorganiserad arbetskraft från andra verksamheter i Kanada, vilket gav upphov till hätska konfrontationer mellan de strejkande och strejkbrytarna vid infartsgrindarna till Toronto-fabriken.

Många av de strejkande har tvingats ta deltidsarbeten under den här tiden för att kunna överleva och vissa tvingas leva på bidrag och stöd från frivilligorganisationer. Men arbetarnas strejkvilja verkar trots detta obruten: de bevakar infartsgrindarna till fabriken 24 timmar om dygnet och varje strejkande är skyldig att delta 28 timmar i veckan i bevakningen och i olika demonstrationer som anordnas.

Hur länge strejken kommer att pågå, är det ingen som vet. Varken de strejkande arbetarna eller företagsledningen har visat någon vilja att ge med sig – och de strejkande anklagar dessutom sin fackliga organisation USW för att inte ha något intresse av att kämpa för de strejkandes jobb och levnadsstandard.

Bland andra metallarbetare i Kanada har dock strejken väckt sympatier och på flera håll har man startat aktioner, där man uppmanar konsumenter att bojkotta dryckesburkar tillverkade av Crown.
”Köp din öl på flaska i stället’” och ”Finns det en krona på burken – köp den inte” är några av uppmaningarna man riktar till konsumenterna. 


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2015-04-21

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Crown Dryckesburkar Metall Metallförpackningar Personal

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK