...
Tescos rekordförlust är den största i brittisk detaljhandel
Tescos förlust på 6,4 miljarder pund (cirka 84 miljarder kronor) är ett bottenrekord för brittisk detaljhandel.

För det senaste räkenskapsåret, som slutade den sista februari, redovisar brittska detaljhandelskedjan Tesco en rekordförlust på inte mindre än 6,4 miljarder pund (ca 84 miljarder kronor). Det är den största förlusten i bolagets historia och den största som ett brittiskt företag inom detaljhandelssektorn redovisat.

Enligt BBC och andra media beror den stora förlusten på engångsposter på 7 miljarder pund, orsakade av nedskrivningar av tillgångar.

Tesco har det senaste halvåret varit under utredning av den brittiska motsvarigheten till vår svenska Ekobrottsmyndigheten - Serious Fraud Office – sedan man i augusti lämnade en vinstprognos på 263 miljoner pund, som betecknades som orealistisk och överdriven.

För verksamhetsåret, som slutade sista februari 2014, redovisade Tesco en vinst på 2,26 miljarder pund före skatt (ca 30 miljarder kronor).

Tescos rekordförlust är alltså den största som något brittiskt detaljhandelsbolag hittills redovisat. Det är dock inte den största förlusten alla kategorier för ett brittisk bolag. Den föga hedrande förstaplatsen innehas istället av bankjätten RBS, som 2009 redovisade en förlust på 24 miljarder pund (314 miljarder kronor!). På andra plats kommer mobilföretaget Vodafone, som 2006 gjorde en förlust på 14,9 miljarder pund (195 miljarder kronor), och på tredje plats återfinns nu Tesco.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2015-04-24

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
detaljhandel Ekonomi Storbritannien Tesco

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK