...
Iggesunds designutmaning gav 200 förpackningsförslag
Maikel Roberts, Barcelona, belönades för ett förpackningssystem för toalett- eller hushållspapper som effektiviserar lastning, ger bättre exponering i butik och enklare hantering.
Jessica Bergdahl, Moa Ahlström, och Linnea Löfgren, förstaårsstudenter vid Nackademin, belönades för en chipsförpackning med tre funktioner.
Alpha Design i Bulgarien belönades för en hållare/skydd i kartong för läsplattor.

Efter Iggesund Paperboards utmaning i början av året till världens designers att komma med förslag på bättre och mer hållbara konsumentförpackningar fick man in nära 200 designförslag! 
Nu har man utsett tre bidrag som belönas och dessutom öppnat en dialog med ytterligare ett antal designers om att kunna utnyttja deras verk i olika sammanhang.


”Vi är överväldigade av den entusiasm, som det här projektet har mötts av, både bland deltagande designers, men också den uppmärksamhet det fått i media. Och det är vi naturligtvis glada för, eftersom en av grundtankarna var att visa fler designers på vad man kan göra med kartong i allmänhet och med våra produkter, Invercote och Incada, i synnerhet”, säger Staffan Sjöberg, informationschef vid Iggesund Paperboard.

Ett av de belönade bidragen är ett förpackningssystem för toalett- eller hushållspappersrullar, som är inlämnat av Maikel Roberts, Barcelona. 

”Det är spännande ur vårt perspektiv som kartongtillverkare, eftersom det innebär en uppgradering från plastfilm till kartong. Vad Maikel har gjort är ett system där man kan lasta mer på varje pall och dessutom exponera tydligare i butik. Dessutom ger det sannolikt också en enklare hantering i butiken”, berättar Staffan Sjöberg.,

Jessica Bergdahl, Moa Ahlström och Linnea Löfgren, förstaårsstudenter vid Nackademin, belönades för en chipsförpackning med tre funktioner. Den fungerar som förpackning, som skyddar chipsen bättre än en traditionell påse, samtidigt som den kan vecklas ut och fungera som serveringsskål. Slutligen kan det lock, som fungerar som förpackningens förslutning, också användas att servera dipsås i.

”Förpackningar som kan erbjuda flera funktioner under sin livstid är alltid intressanta, och jag är övertygad om att vi kommer att få se mer av sådant framåt i tiden”, betonar Bo Wallteg, mångårig chefredaktör för tidningen nord emballage och en av medlemmarna i juryn.

Den bulgariska designsignaturen Alfan Design fick den tredje belöningen för ett förslag till hållare och skydd för läsplattor.

”Ett skydd eller en hållare i kartong är billig och gör det till exempel möjligt att leverera läsplattor med skräddarsytt innehåll, där omslaget återspeglar innehållet. Men även om man inte utnyttjar den möjligheten, så bör den kunna vara ett billigare alternativ än många andra hållare och skydd, som finns på marknaden”, understryker Johan Granås, affärsutvecklare på Iggesund, som även han ingått i den tremannajury, som granskat bidragen.

Iggesund Paperboard har i projektet samarbetat med den amerikanska crowdsourcingbyrån Crowdspring och deras världsomspännande nätverk av designers var grunden för inbjudan.

”Vi hoppades på att få se lite lokala variationer, där man kanske också skulle kunna urskilja skillnader mellan länder och världsdelar. Men där drog vi en nitlott – en övervägande majoritet av bidragen har varit omgörningar av produkter från globala varumärken”, säger Staffan Sjöberg en aning besviket.

Han påpekar också att juryn i hög grad har bedömt idéer utan att detaljgranska realismen i alla förslag. En del har sållats på grund av att de varit uppenbart ogenomförbara, men det finns också många bidrag med en kommersiell potential.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2015-04-24

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Crowdspring design designer Iggesund Iggesund Paperboard Kartong konsumentförpackningar

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK