...
KRAV-seminarium om kraven på livsmedelsförpackningar
Även förpackningarna till KRAV-märkta livsmedel måste uppfylla vissa uppsatta krav.

KRAV-märkta livsmedel är en garanti för att en vara är producerad på ekologisk grund, med extra höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan. Att den produkt, som bär KRAV-märket, uppfyller KRAV:s regler kontrolleras minst en gång varje år.
Mindre känt är kanske att även förpackningen omfattas av regler och att ett KRAV-märkt livsmedel ska en godkänd förpackning! Reglerna kring detta har varit lite diffusa, såväl för livsmedelsproducenter som för förpackningsindustrin och för de som sköter kontrollerna.
Sedan början av året har reglerna dock tydliggjorts, så att alla ska kunna förstå vad som gäller och för att göra det ännu tydligare arrangerar nu KRAV tillsammans med tidningen nord emballage ett seminarium på temat ”KRAV och förpackningar” .


Seminariet äger rum torsdagen den 11 juni i nya konsert- och kongressanläggningen Malmö Live i Malmö (förstås..!). Mellan klockan 10.00 och 15.00 kommer representanter från KRAV att gå igenom regelverket och deltagarna kommer också att få ta del av erfarenheter från KRAV-märkta företag. 

Per Rosander är miljökonsult och driver företaget Miljöbyrån Ecoplan AB och är mycket nära knuten till KRAV och deras arbete. Han har också haft en ledande roll i det här arbetet. 
” Vi har jobbat hårt med att få fram en vägledning som både hjälper företagen och de som ska kontrollera att reglerna följs, säger han. En gång om året ska alla KRAV-företag kontrollerats, och nu har kontrollerande organ fått de verktyg de behöver för att klara det”, säger han.

 Det är inte KRAV själva som gör kontrollerna. Jobbet är outsourcat på sex certifieringsföretag och det har tidigare inte varit möjligt att begära att de även skulle klara kontrollen av förpackningarna också. 

”Det har varit svårt, men nu har vi styrt upp det lite, samtidigt som vi har varit försiktiga med att bli för detaljerade. Det handlar snarare om vägledning. Företagen måste bli medvetna om vilka val de har att göra”, förklarar Per Rosander.

Seminariet vänder sig till tillverkare av förpackningar, livsmedelsproducenter (stora som små) samt till certifieringsföretagen.

Mer info finns på www.packseminarier.se där man också kan anmäla sig. 


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2015-05-05

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Etikett/Märkning Konferenser och mässor KRAV Livsmedel Livsmedelsförpackningar nord emballage

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK