...
Nu jubilerar UPM Raflatac: 40 år i etikettens tjänst
Kemisten Juhani Strömberg, till vänster, utvecklade 1975 ett vattenbaserat etikettlim och lade därmed grunden till det som idag är UPM Raflatac.
”Vi är stolta över vår historia”, säger Tapio Kolunsarka.

Finska UPM Raflatac, som är en av världens ledande tillverkare av självhäftande etikettmaterial, firar i år 40-års jubileum som företag.
Företagets framgångsrika historia började 1975, när den finske kemisten Juhani Strömberg, som arbetade på papperskonverteringsföretaget Raf. Haarla Oy, grundat av den finske industrimannen Rafael Haarla, bestämde sig för att utveckla ett vattenbaserat etikettlim som alternativ till dåtidens lösningsbaserade lim.


Vattenbaserad etiketteknologi, som var en sällsynthet för etikettryckare på 1970-talet , möjliggjorde högre tryckhastigheter och ökad effektivitet vid etikettproduktion. Juhani Strömbergs innovationer var också ett stort steg mot hållbara såväl produktionsmetoder som etikettmaterial – något som alltid engagerat UPM Raflatac.

Raflatac härstammar sålunda från en mans visioner och har utvecklats till att i dag vara en global föregångare inom sitt område.

”Raflatac har en stark närvarokänsla för bolagets historia och dess grundare och all ny utveckling har byggts på grunden av dem gamla. Entreprenörskap betyder mycket i tider av förändring, då strategisk beslutsamhet och ett gemensamt mål leder till framgång”, säger UPM Raflatacs VD Tapio Kolunsarka.

Företagets tillväxt och internationalisering  inleddes redan i slutet av 1970-talet och idag sysselsätter UPM RAflatac nästan 3.000 anställda i 11 produktionsenheter runt om i världen och omsätter långt över en miljard euro. 

”Vi som arbetar i Raflatac är medvetna om att vi endast tillfälligt förvaltar bolaget och att det är vår plikt att föra vidare ett framgångsrikt och allt starkare företag till kommande generationer. Vi är stolta över vår historia, men ser med ännu större spänning framåt mot vad vi kan erbjuda våra medarbetare och kunder under de kommande åren”, avslutar Tapio Kolunsarka.

För att hedra sin 40-åriga historia har UPM Raflatac producerat en speciell bok med titeln ”The Story of RAFLATAC - From Internal Entrepreneurship to Global Self-Adhesive Labelstock Business”. Boken, som trycks på finska och engelska, publiceras under våren 2015.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2015-05-06

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Etikett/Märkning Personal Raflatac

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK