...
Ny smart sensor talar om när livsmedlet blir otjänligt
VTT:s nya sensor kan detektera etanol i små mängder och via en  smart telefon tala om när innehållet i en livsmedelförpackning börjar bli otjänligt.

Finska tekniska forskningsinstitutet VTT skriver i ett pressmeddelande att man har utvecklat en sensor, som kan detektera etanol i livsmedelsförpackningar. Etanol bildas när livsmedel börjar brytas ner och bli otjänligt och sensorn kan upptäcka även mycket små mängder etanol, som uppstår i gas- eller luftutrymmen i en förpackning.

Förutom själva sensorsdelen ingår också en RFID-tagg i konceptet, vilket gör att sensorn kan avläsas trådlöst, exempelvis via en smart telefon. Sensorns information överförs till kunden med hjälp av en RFID-läsare i telefonen och data sparas dessutom digitalt i en fjärrserver. Att data lagras i realtid  i molnet innebär möjligheter att jämföra livsmedelkvaliteten med tidigare avläsningar. 

VTT har dessutom utvecklat en annan livsmedelssensor, som bygger på samma teknik, och som också avläses med en smart telefon, men där en begynnande etanolutveckling i livsmedelsförpackningen istället visas på ett färgschema i telefonens display.

Etanol är ett av de ämnen, som startar nedbrytningsprocessen hos exempelvis förpackad färsk frukt. VTT skriver att sensorn även har potential att användas som en finkänslig alkometer, för att upptäcka alkoholförekomst i andra miljöer.

Enligt VTT är tillverkningskostnaden för etanolsensorn tillräckligt låg för att det ska vara realistiskt att använda den i livsmedelsförpackningar och forskningsinstitutet söker nu efter partners, som kan hjälpa till att kommersialisera produkten.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2015-05-07

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Finland Forskning och utveckling FoU Livsmedel Livsmedelsförpackningar RFID VTT

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK