...
Brittiska designelever möter svensk kvalitetskartong
Dan Thorne, Craig McFarlane och Eddie Magee, designstudenter vid The University of the Creative Arts i Epsom, visar upp en idé om hur Iggesunds miljöarbete kan förmedlas.© Iggesund.
Sallyanne Theodosiou, universitetslektor i grafisk design vid The University of the Creative Arts i Epsom, och Mike Morris, redaktör för Packaging Solutions, granskar ett laserskuret kort gjort på Invercote från Iggesund Paperboard.© Iggesund.

Under det gångna året har brittiska designstudenter genomfört ett projekt tillsammans med Iggesund Paperboard, där syftet varit att konfrontera eleverna med kartongen Invercote från Iggesund.
De har bland annat kunnat välja mellan uppgifter som berört förpackningskonstruktion, infographics och hållbarhetsfrågor. 
Elever från University of the Creative Arts i Epsom, Norwich University of the Arts och University of Salford har deltagit i projektet.


Projektet är ett samarbete mellan Iggesund Paperboard, det brittiska fackpress förlaget Earth Island Publishing och Veronica Heaven, som utvecklat ”Briefcases”, en modell för samarbete mellan universitet och näringsliv.

”Det finns mycket spännande man kan göra i den akademiska miljön. Men den spänning och nerv som uppstår, när ett företag stiger in med realistiska uppgifter, kan vi inte återskapa”, menar Sallyanne Theodosiou, Senior Lecturer Graphic Design och hennes kollega Sophie Beard, båda från University of the Creative Arts.

Iggesunds motiv för att initiera projektet är paradoxalt nog den digitala utvecklingen! Samtidigt som hela den grafiska produktionsprocessen har förenklats och strömlinjeformats, så har också designern hamnat längre från materialet och materialkunskapen har eroderat.

”För alltför många designers är dataskärmen gränssnittet från omvärlden. Kunskapen om materialvalets betydelse är inte lika stark som den var för 25 år sedan. Vårt mål är att få fler designers att inse att rätt materialval kan vara skillnaden mellan framgång och misslyckande”, säger Staffan Sjöberg, som ansvarar för projektet från Iggesund Paperboards sida.

Iggesund Paperboard tillverkar Invercote och Incada, två kartongmaterial av olika typ, men som har den gemensamma nämnaren att de båda ligger i topp kvalitetsmässigt. De görs båda av jungfrulig fiber och byggs upp i olika skikt, till skillnad från traditionellt papper. Flerskiktsuppbyggnaden ger en extra styvhet, och gör det möjligt att vika dem utan att de spricker.

”Det är inte ovanligt att man anstränger sig enormt på att hitta en kreativ designer och att man sedan söker med ljus och lykta efter en originell fotograf. Han i sin tur vill arbeta med modeller, som har gott rykte. När resultatet av deras arbete är klart, så lämnar man iväg deras arbete till tryck eller konvertering utan att ägna en tanke åt vilket material det ska tryckas på och varför. Det finns gott om exempel där det gått riktigt fel och det är en av orsakerna till att vi engagerar oss för att designers ska reflektera mer över materialvalet”, understryker Staffan Sjöberg.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2015-05-11

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
design designer färskfiberkartong Iggesund Iggesund Paperboard Kartong

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK