...
Coop i Danmark stoppar popcornsförpackningar
Danska Coop har stoppat all försäljning av mikrougns-popcorn i sina 1.200 butiker eftr larm om hormonstörande ämnen i de papperspåsar, som majskornen ska poppas i.

Från och med i går, 18 maj, stoppades all försäljning i Coops 1.200 butiker i Danmark av så kallade mikrougns-popcorn, dvs majskorn som ska poppas i mikrougn av konsumenten.
Vid tillagningen i mikrovågsugn poppas majskornen färdiga i den specialpåse, som de är förpackade i och nu menar danska forskare att vissa ämnen i påsens pappersmaterial är skadliga och kan orsaka hormonstörningar hos människan.


De ämnen i papperspåsen, som det rör sig om, är vissa fluorföreningar, som enligt forskarna kan vara skadliga för människor.
Danska tidningar skriver att forskare vid Syddansk Universitet bland annat påvisat en ökad risk för spontan abort bland kvinnor med högt fluorinnehåll i blodet.

Coop i Danmark, som bland annat driver livmedelsbutiker under namnen Fakta, Kvickly och SuperBrugsen, har sedan tidigare fasat ut alla pappersprodukter som bakformar, ugnspapper, matpapper, etc, som innehållit fluorföreningar, men man har inte lyckats få tillverkarna av mikrougns-popcorn att ta fram fluorfria papperspåsar.

”Vi har arbetat intensivt med våra leverantörer för att finna ett alternativ till fluorämnena i förpackningarna till mikrougns-popcorn, men har hittills inte lyckats. Därför har vi nu beslutat att helt stoppa försäljningen av mikrougns-popcorn, tills det kommer säkra alternativ på marknaden”, säger Malene Teller Blume, avdelningschef för kemi och nonfood hos danska Coop, i ett pressmeddelande.

Något motsvarande försäljningsstopp är för dagen inte aktuellt hos Coop i Sverige. Här är man medvetna om problematiken och välkomnar att frågan tas upp.

"Vad vi känner till finns det i dag inte något förpackningsalternativ för mikropopcorn, men vi välkomnar en sådan utveckling. Alla varor vi säljer följer gällande lagstiftning. I dag finns inte något beslut om att Coop i Sverige ska sluta sälja mikropopcorn", säger Louise Stephan, pressansvarig vid Coop Sverige, i ett skriftligt uttalande till TT.

Emma Halldin Ankarberg, som är toxikolog vid Livsmedelsverket, säger till TT att fluorföreningarna är problematiska ämnen, som vi människor har svårt för att bryta ner och göra oss av med.

”De ämnen, som nu är tillåtna, är inte lika problematiska, som tidigare fluorföreningar, eftersom de inte lagras lika länge i kroppen, men de är ändå ämnen, som man vill komma ifrån”, säger Emma Halldin Ankarberg, som också tillägger att det finns inga studier som visar att man blir sjuk av att äta mikrougnspoppade popcorn, som är förpackade i påsar, där pappret innehåller perfluorerade ämnen.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2015-05-19

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Coop Forskning och utveckling Livsmedel Livsmedelsförpackningar

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK