...
Populär återvinningstävling kommer nu i ny förpackning
I Kartongmatchen tävlar skolbarn om att samla in så mycket dryckeskartonger som möjligt.

WWF och Tetra Pak, här representerade av Håkan Wirtén, t,v, och Erik Lindroth, arrangerar Kartongmatchen.

Nu öppnas dörrarna till årets återvinningstävling ”Kartongmatchen”. Tävlingen syftar till att öka återvinningen av dryckeskartong i Sverige och är en del i ett flerårigt samarbete mellan Världsnaturfonden WWF och Tetra Pak. I år kan de tävlande rapportera och följa tävlingens utveckling löpande på internet.

De senaste tre åren har sammanlagt nära 130.000 elever och förskolebarn deltagit i Tetra Paks och WWF:s återvinnartävling ”Jakten på de glömda kartongerna”. Nu har tävlingen fått ett ordentligt ansiktslyft med en egen hemsida och det nya namnet ”Kartongmatchen”. 

Tävlingen sätter ett högaktuellt samhällsproblem i ett lustfyllt sammanhang, på ett sätt som väl passar in i det pedagogiska arbetet. Tävlingen bjuder också på en mängd inspirations- och kunskapsmaterial, övningar, filmer och mycket annat, som gör det lätt för pedagogerna. 

Från och med idag kan lärare och pedagoger anmäla sina klasser och förskoleavdelningar. Tävlingen drar igång till höstterminsstarten i augusti och är öppen för alla förskolor och grundskolor (F-6) i landet. Ambitionen för årets tävling är att nå 60 000 barn. 

Tävlingen har bidragit till att återvinningen av dryckeskartong - dvs förpackningar för mjölk, juice, fil, krossade tomater och annat - har ökat i Sverige från knappt 24 procent år 2011 till 39 procent år 2014. Men det långsiktiga målet på minst 50 procent återvinning ligger fast. 

”Vi är naturligtvis glada över att återvinningen av dryckeskartong har ökat sedan tävlingarna startade. Men flera länder är fortfarande bättre än Sverige. Därför är det viktigt att vi på olika sätt fortsätter att driva frågan, och skoltävlingen har visat sig vara en av de bästa kanalerna. Detta har blivit Sveriges största skoltävling och vi tror att den blir ännu bättre och roligare i år”, säger Erik Lindroth, miljödirektör på Tetra Pak Nordics. 

Nyckeln till framgång har just varit att man lyckats engagera barn och unga och deras familjer. 

”Vi vill vara med och lära nästa generation att hushålla med jordens resurser. Använda kartongförpackningar är inte skräp, utan en värdefull råvara. Returfiber från kartong kan användas flera gånger om i andra pappersprodukter. Att återvinna mer är ett enkelt sätt att minska klimatpåverkan, och det är något alla kan göra”, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF. 

Årets återvinningstävling startar i början av höstterminen, från den 10 augusti, och pågår till och med den 20 november. Tävlingen är från och med i år uppdelad i en huvudtävling som är uppdelad i tre ”matcher”. Dessutom finns ytterligare tre frivilliga pristävlingar för dem som vill. Precis som tidigare år ingår i huvudtävlingen bland att annat att återvinna dryckeskartonger, som finns hemma. För varje anmält barn i förskola och skola bidrar Tetra Pak med en krona till ett av WWF:s naturvårdsprojekt, som varje barn själv får välja. 

För anmälan och mer information om tävlingen Kartongmatchen, gå in på www.kartongmatchen.se 


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2015-05-25

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
återvinning dryckeskartong Miljö Tetra Pak vätskekartong WWF

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK