...
Returlådor på tåg minskar CO2-utsläpp med 200 ton
Genom att transportera en del av dagligvaruhandelns returlådor med DHL-containrar på tåg, minskar Retursystem sitt koldioxidavtryck med ytterligare cirka 200 ton om året.

Svenska Retursystem (SRS) har sedan starten tillsammans med DHL utvecklat logistiklösningar för SRS miljöanpassade retursystem för dagligvaruhandeln. Retursystemet bygger på återanvändning istället för engångsanvändning och för varje returlåda som ersätter ett engångsemballage, minskas koldioxidutsläppet med 44 procent.
För att ytterligare minska miljöpåverkan flyttar nu SRS i samarbete med DHL över en del av transporterna från väg till järnväg.  En gemensam speciallösning har arbetats fram under ett års tid. Premiärturen skedde i mitten av maj och nu går det två ekipage per dag mellan Eskilstuna och Malmö.


”DHL:s långsiktiga mål är att effektivisera koldioxidutsläppen från transporter med 30 procent till år 2020 i jämförelse med 2007. Att välja järnväg, där det fungerar, är en självklar strategi i vårt arbete för att sänka transportutsläppen. En sådan här produktionslösning för specialgods bygger på volym.  SRS tar ansvar för sin miljöpåverkan och möjliggör en tåglösning hela vägen genom att skicka två ekipage per dag”, säger Ylva Öhrnell, miljöchef på DHL

”SRS vision är en hållbar framtid och vi arbetar ständigt med att förbättra vår egen miljöpåverkan. Vi räknar med att tåglösningen kommer att minska koldioxidutsläppen från våra transporter med cirka fyra procent. Ju mer vi minskar vår miljöpåverkan, desto större blir effekten för branschen i form av besparing av koldioxidutsläpp”, säger Marie Winslow Andersson, chef hållbar utveckling för SRS.

Jämfört med att frakta returlådor med traditionell fraktlösning enbart på väg reduceras koldioxidutsläppen med cirka 200 ton årligen.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2015-06-03

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
DHL logistik Miljö retursystem Svenska Retursystem Transport

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK