...
Bioplastbolaget Braskem skakas av stor mutskandal
Marcelo Odebrecht, styrelseordförande i bioplastbolaget Braskem SA, har arresterats som ett led i utredningen av en stor mutskandal inom brasiliansk industri.

Brasiliansk federal polis har arresterat höga chefer vid flera stora industriföretag i landet. Bland de arresterade finns Marcelo Odebrecht, som är VD i Odebrecht SA och styrelseordförande i kemi- och polymerföretaget Braskem SA, som bland annat är en välrdens största tillverkare av bioplaster.
Arresteringarna uppges vara ett led i en pågående utredning rörande korruption och mutor vid det statliga olje- och energibolaget Petroleo Brasileiro SA, i dagligt tal känt som Petrobras.


Företaget Odebrecht SA äger 38,4 procent av Braskem SA och mer eller mindre kontrollerar Braskem, som är Syd- och Latinamerikas största petrokemiska bolag.

I ett uttalande säger talesmän för Braskem att den federala polisen nyligen genomförde en undersöknings- och arresteringsoperation i bolagets kontor i São Paulo. Arresteringen av ordföranden Marcelo Odebrecht ska ha motiverats av ett antal e-mail som utväxlats mellan Marcelo Odebrecht och förre Braskem-chefen Roberto Prisco Ramos. I e-mailen ska de två cheferna har diskuterat överpriser på kontrakt för oljeriggar.

”Den berörde e-mailförfattaren slutade på Braskem i december 2010 och var vid tiden för e-mailen redan placerad vid ett annat företag inom Odebrecht-organisationen”, påpekar Braskem, som också säger att ingenting av det som avhandlas i e-mailen har något att göra med Braskems verksamheter, men att man naturligtvis ska samarbeta fullt ut med polisen i utredningen.

Vid en presskonferens den 19 juni sade federala polisen och åklagare att det finns bevis för att företaget Odebrecht SA är ett av de företag, som har iscensatt ett kartellsystem inom Petrobas, och sysslat med bedrägliga budgivningsprocesser samt frigjort medel för att muta verkställande chefer. Enligt utredarna uppskattar man att Braskems huvudägare Odebrecht betalat ut motsvarande mer än 165 miljoner US dollar (ca 1,35 miljarder kronor) i mutor. 


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2015-06-22

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Bioplast Braskem Personal

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK