...
Tetra Pak steriliserar med elektronstrålar!
Hjärtat i den nya fyllningsmaskinen E3 är eBeam-delen, där det förbipasserande förpackningsmaterialet utsätts för en ”dusch” av elektronstrålar, som dödar bakterier och mikroorganismer och steriliserar materialet.
Elektronstråleanordningen eBeam har utvecklats av Tetra Pak i samarbete med högspänningsspecialisten Comet.
”En ny era och ett stort steg framåt inom vätskekartongförpackningar” säger Charles Brand, Tetra Pak.
Nya fyllningsmaskinen Tetra Pak E3 har en inbyggd avancerad steriliseringsteknik, som använder elektronstrålar.

Tetra Pak har lanserat vad man betecknar som en banbrytande nyhet inom vätskekartongområdet. Det är den nya fyllningsmaskinen E3, som man nu visat upp vid Fispal Technologia International Trade Show i São Paulo, Brasilien, och där man istället för traditionell väteperoxid använder en teknik med elektronstrålar för att sterilisera förpackningsmaterialet innan fyllning med livsmedelsprodukter sker.

Den nya maskinen sägs ha en kapacitet av 40.000 förpackningar i timmen och jämfört med den existerande A3/Speed-plattformen ger E3 även lägre produktionskostnader, ökad flexibilitet och lägre miljöpåverkan.

Hjärtat i den nya maskinen är den nya steriliseringstekniken eBeam, som har utvecklats av Tetra Pak i samarbete med Comet, ett världsledande företag inom högspänning och högvakuumteknik. Tekniken innebär att man fokuserar och styr en stråle av elektroner över ytan på förpackningsmaterialet, medan det löper genom fyllningsmaskinen och på så sätt dödar eventuella bakterier och mikroorganismer.

Användandet av eBeam-tekniken innebär att man kommer bort från den tidsödande metoden att sterilisera vätskekartongförpackningar med hjälp av väteperoxid. Med eBeam kan man behandla upp till 11 förpackningar i sekunden och tester visar att den ökade kapaciteten kan sänka en livsmedelsproducents driftskostnader med upp till 20 procent.

”Detta är en mycket spännande utveckling. Tetra Pak E3 innebär inte bara kostnads- och miljöfördelar för våra kunder utan den markerar också starten på en ny era och ett stort steg framåt inom vätskekartongförpackningar och deras fyllningsutrustningar”, säger Tetra Paks marknads- och produktchef Charles Brand.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2015-06-26

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
dryckeskartong Förpackningsmaskiner Tetra Pak vätskekartong

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK