...
Uttjänta returemballage mals ner och återuppstår
Nu kan uttjänta returlådor från Svenska Retursystem malas ner och återuppstå som nya returlådor hos tillverkaren Schoeller Allibert.

Svenska Retursystem utvecklar emballagesystem som bygger på återanvändning istället för engångsanvändning. Med en ny återvinningsprocess för trasiga lådor tar Svenska Retursystem nu ett steg längre och lådorna får nu sitt eget kretslopp. 
Svenska Retursystem har sedan länge skickat trasiga returlådor för nedmalning och återvinning av plasten. Tidigare kunde dock inte förbrukade lådor återanvändas för tillverkning av nytt emballage för livsmedel eftersom den återvunna plasten inte var godkänd för direktkontakt med färska livsmedel. Genom en ny återvinningsprocess kan nu de nedmalda returlådorna bli nya returlådor och återföras in i retursystemet. Plasten kommer således tillbaka till det egna interna kretsloppet igen.


”Svenska Retursystems vision är en hållbar framtid och vi arbetar ständigt med att minska vår egen miljöpåverkan. Vi har tidigare skickat tillbaka våra kasserade returlådor för nedmalning och producering av nya sorters plastprodukter. Vi är nu stolta över att ha fått säkerställt att våra nedmalda returlådor kan bli till nya och återföras in i vårt retursystem”, säger Marie Winslow Andersson, hållbarhetschef, Svenska Retursystem.

Schoeller Allibert, Svenska Retursystems emballagetillverkare, är en av de första tillverkarna av returemballage, som fått Europeiska livsmedelssäkerhetsmyndighetens (EFSA) godkännande att återanvända livsmedelsemballage av HDPE och PP för tillverkning av nya, livsmedelsgodkända returemballage.

”När livsmedelsemballage måste bytas ut på grund av ålder eller skada returneras de till oss, där de mals ner och återanvänds i tillverkningen av nya. Förutsättningen är dock att de har använts i slutna distributionssystem och under kontrollerade former med spårbarhet”, förklarar Ludo Gielen, Chief Marketing and Innovation Officer hos Schoeller Allibert.

Svenska Retursystem har hittills i år returnerat mer än 116.000 förbrukade plastlådor till Schoeller Allibert för återanvändning och produktion av nya livsmedelsgodkända lådor.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2015-08-14

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
återvinning logistik Plast retursystem Schoeller Allibert Svenska Retursystem

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK