...
Mobergs lanserar ny teknik för kontroll av MAP-gas
GPX Inspection System är ett icke-förstörande in-line-system för kontroll av MAP-gas i förseglade livsmedelsförpackningar.

Malmöbaserade Mobergs Processkontroll lanserar i samarbete med Gasporox en ny teknik, som kontrollerar MAP-gas vid livsmedelspackning utan att förstöra förpackningen.
För att garantera hållbarhet i en förpackning med modifierad atmosfär (MAP) måste gasinnehållet kvalitetssäkras, vilket tidigare endast varit möjligt genom manuella stickprovskontroller, som innebär att den testade förpackningen måste kasseras. 
Den teknik, som Mobergs nu presenterar för den svenska livsmedelsindustrin, består däremot av en icke-förstörande in-line gasanalysator, som lämnar den förseglade förpackningen intakt.


Vid förpackning av livsmedel ersätts ofta luften i förpackningen med en gasblandning, så kallad modifierad atmosfär eller MAP (Modified Atmosphere Packaging).
Packning med modifierad atmosfär kan hjälpa till att hämma bakterietillväxt i ett livsmedel och därmed öka hållbarheten på en produkt genom att bevara färg, smak, textur, etc.
För att uppnå önskad effekt är det viktigt att den modifierade atmosfären har rätt sammansättning och att förpackningen är tät, så att gasen innesluts
I dagsläget kontrollmäts vanligen gasen i en förpackning genom manuella stickprovskontroller med förstörande provtagning, varefter förpackningen är förstörd. Med den unika Gasporox-metod, som Mobergs nu lanserar på den svenska marknaden, är det nu möjligt att med ett instrument till 100 procent kontrollera gasblandningen i förseglade livsmedelsförpackningar och där såväl produkter som förpackningar lämnas intakta.

”En oförstörande kontroll av gasinnehåll i förpackningar är alltid efterfrågad, men när vi nu kan presentera en in-line lösning blir det riktigt intressant”, säger Fredrik Moberg, VD för Mobergs Processkontroll AB, om Gasporox-metoden.

Scanpack i oktober kommer Mobergs att premiärvisa nya GPX Inspection System, som helautomatiskt kontrollerar varje förpackning i produktionslinjen och som indikerar när gasblandningen överskrider förinställda toleransvärden.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2015-09-04

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Gasporox Livsmedel Livsmedelsförpackningar MAP Mobergs Visionsystem

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK