...
Fisk på torra land ska lära oss värna om havsmiljön!
Invid hamnbassängen i inre hamnen i Helsingborg står en jättelik och färgglad braxen på torra land…
Hundratals slängda plastföremål har använts för att skapa ”fiskkroppen”…

Bland alla kärl, vattenkannor och plastleksaker kan man även hitta mer udda föremål – som ett par bortslängda inlines till exempel…

I Helsingborg kan man just nu se en jättelik och färgglad braxen, som står på torra land invid hamnbassängen och den s.k. Kungstrappan i stadens absoluta centrum.
Fisken, som är byggd av plastsopor och bortslängda plastartiklar, ska påminna betraktaren om den pågående nedsmutsningen av våra hav och oceaner, där miljontals ton med plast och annat material flyter omkring.


Konstverket, som fått namnet ”Golden Bream” (Gyllene braxen) skapades i augusti i fjol av de två japanska konstnärerna Hideaki Shibata och Kazuya Matsunaga, som kommit på en teknik att bygga konstverk av bortslängda föremål.

Den gyllen braxen byggdes i Helsingör som ett samarbete mellan Öresundakvariet i Helsingör, Helsingörs kommun och Kunst og Byrum i Helsingör. Samtliga ingående föremål i ”fisken” är saker, som slängts bort av människor. Den absoluta merparten av föremålen är plastartiklar, allt från förpackningar och plastkärl till leksaker och hushållsredskap. Men det går också att hitta udda föremål som navkapslar. sopborstar, inlines, trasiga trädgårdsmöbler, delar till dammsugare och mycket, mycket mer…

Att det är mest plastföremål i ”fisken” beror förstås på att upphovsmännen vill sätta fokus på miljöfrågorna och inte minst den pågående nedsmutsningen av plastsopor i floder, sjöar, hav och oceaner.

Det här är inte första gången de två konstnärerna bygger föremål av bortslängda saker. Redan 2003 byggde de uppmärksammade konstverk av plastföremål och annat som kastats i floden Yodogawa, som rinner genom Osaka i Japan.

Innan den gyllene braxen landade i Helsingborg var den utställd i danska Köge, söder om Köpenhamn, och meningen är att den efter ett par månader på torra land i Helsingborg ska ställas upp på fler platser runt Öresund, som en påminnelse och väckarklocka kring miljöfrågorna.


Jerry Pettersson

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2015-09-11

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Miljö Övrigt Plast plastavfall

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK