...
Axfood har börjat leverera sina pantbelagda saftflaskor
Axfoods nya pantbelagda  - och särskilt märkta – enliters plastflaskor med koncentrerad saft håller nu på att distribueras ut till kedjans olika butiker runt om i landet.
”Ökad pant är bra för såväl klimatet som för minskad nedskräpning”, säger Åsa Domeij.

I början av sommaren aviserade livsmedelsföretaget Axfood att man hade för avsikt att lanserar enliters saftflaskor i plast, som skulle gå att panta i pantautomater runt om i Sverige. Panten skulle gälla för Axfoods egna saftvarumärke Premier och med en pantavgift på 1 krona.
Nu har konceptet sjösatts och från och med den 15 september är det möjligt att för första gången panta även saftflaskor i Sverige.


Det handlar i ett första steg om enlitersflaskor av Axfoods egna varumärke Premier med koncentrerad saft i smakerna Apelsinsaft, Jordgubb blandsaft, Päronsaft samt Citron & Limedryck. Dessa flaskor kan köpas i butiker som Hemköp, Willys, Tempo och Handlar´n, men flaskorna kan pantas i alla svenska butiker och butikskedjor anslutna till Returpack AB.

De första saftflaskorna med pantmöjlighet rullade ut från Dagabs lager den 14 september, men sedan skiljer det lite från butik till butik, när de nya flaskorna finns i hyllorna och kan inhandlas av konsumenterna.

Sedan tidigare är det som bekant obligatorisk pant på PET-flaskor och metallburkar med drickfärdig läsk och öl. Flaskor och burkar med exempelvis koncentrerad saft, juice eller mjölkprodukter har dock inte varit pantbelagda. Med lanseringen av pantbelagda plastflaskor för koncentrerad saft vill Axfood nu få en förändrad och utvidgad syn på pantsystemet i Sverige.

”Vi är de första, som gör detta på frivillig väg. Ökad pant är bra för såväl klimatet som för minskad nedskräpning”, säger Åsa Domeij, chef för miljö och socialt ansvar på Axfood.

Lisa Säfwenberg, förpackningsutvecklare på Axfood, har jobbat med de praktiska detaljerna kring de nya saftflaskorna under närmare ett år. 
”De saftflaskor, som nu är aktuella, är av mycket hög kvalitet, vilket betyder att de också kan återanvändas i produktionen av nya plastflaskor”, säger Lisa Säfwenberg.

OBS. Det är alltså endast de nya  - och särskilt märkta – saftflaskorna av varumärket Premier, som är pantbelagda och kan pantas. Premier-flaskor av den äldre typen, som kan finnas kvar i butik, kan inte pantas och för dessa tas inte heller ut någon pantavgift.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2015-09-18

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
återvinning Axfood Dryckesförpackningar Miljö pant pantautomat PET Plast Returpack

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK