...
Första maskinen för tillverkning av produkter i DuraPulp-material
Södras VD Lars Idermark invigde den första industriella maskinen för tillverkning av produkter av DuraPulp. (Foto: Henrik Björnsson)
DuraPulp-materialet är nedbrytbart och förnyelsebart. Det är mycket hållbart och kan formas flera olika typer av produkter, från förpackningar och industrikomponenter till exklusiva designföremål. (Foto: Henrik Björnsson)

Intresserade gäster väntar på att den första DuraPulp-maskinen ska sättas igång. (Foto: Henrik Björnsson)

Den 22 september invigde skogs- och pappersbolaget Södra den första industriella maskinen för att kunna tillverka produkter ur det banbrytande biokompositmaterialet DuraPulp. Med DuraPulp levererar Södra en lösning på hur fossila produkter kan ersättas i framtiden. 
DuraPulp är ett nedbrytbart och förnyelsebart material, som är formbart, beständigt, vattenavvisande och mycket hållbart. Det kan användas till allt från bruksprodukter som förpackningar och industrikomponenter till  sofistikerade designprodukter.


DuraPulp har utvecklats av Södra och produktionssätts nu i en pilotmaskin med ny teknik för första gången. 

Södra skriver i ett pressmeddelande att invigningen är ett första steg mot en industriell tillverkning av DuraPulp, för att kunna tillverka produkter enligt kundens önskemål. Såväl materialet som tillverkningen av produkter från det, skiljer sig mycket från det traditionella. Det krävs både teknisk spetskompetens för tillverkningen och teknisk support för kunder, som ska använda materialet. Nu läggs grunden till en anläggning, som kan användas som teknikpresentation. När anläggningen är klar, kommer nya kunder också kunna använda den för att skapa sin produkt.

”Tekniken Södra nu presenterar är fullständigt ny och finns inte på marknaden. Vi presenterar inte en färdig hyllvara, utan en lösning på hur fossila produkter kan ersättas. Med DuraPulp kan vi erbjuda ett oerhört miljövänligt alternativ med stora möjligheter inom design, användarvänlighet och hållbarhet”, skriver bolaget i meddelandet.

Södra har under lång tid arbetat med utveckling av nya material, som ska kunna ersätta de fossila produkterna. Ingångskomponenterna i materialet DuraPulp är enkla., medan processen med att forma själva materialet är betydligt mer komplex. Med rätt teknik smälts polymeren och integrerar med cellulosan, samtidigt som det fungerar som en slags armering av cellulosafibrerna.
Bland de demoprodukter med DuraPulp, som Södra hittills tagit fram, finns den uppmärksammade barnstolen Parupu samt exklusiva förpackningar och industrikomponenter.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2015-09-24

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
bioråvara cellulosa DuraPulp Förpackningsmaterial Industri Södra

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK