...
Följ med in i den spännande bioplastframtiden!
Skogs- och jordbruksprodukter är bara några av flera råvarukällor för bioplasttillverkning.
Produkter och förpackningar av bioplast finns redan i vår vardag. Till exempel använder flera detaljhandelskedjor i dag bärkassar som helt eller delvis består av bioplast.

Bioplaster är ett hett område, där det satsas intensivt både kommersiellt och forskningsmässigt. Kraftigt ökande produktionsvolymer och nya plaster med unika egenskaper står på agendan – med helt nya möjligheter i en hållbar framtid.
För att ge en ögonblicksbild av läget för bioplaster, både i Sverige och i övriga världen, anordnar Cefur, IKEM, Polymercentrum, SPIF, Produktutveckling/Lunds Tekniska Högskola och tidningen nord emballage & Packnews.se ett välmatat endagsseminarium i Lund den 5 november.


Dagens allt bättre tekniska möjligheter matchar en ökande flora av råvaruplattformar för framställning av bioplaster. Skogsråvara, avloppsvatten och hushållsavfall, kolhydrater och proteiner är några av framtidens viktiga råvarukällor och listan kan i framtiden göras betydligt längre. Här finns med andra ord en spännande potential att utforska och utveckla.

Den globala produktionskapaciteten av bioplaster ligger idag runt drygt 1,7 miljoner ton, med en imponerande tillväxt på 250 procent bara under de senaste fem åren.
Enskilt största plasterna är biobaserad polyeten, tätt följt av polyestrarna PET, PLA och PHA. Men konstruktionsplasterna blir allt fler. Bland de drivande applikationsområdena för bioplaster är förpackningsindustrin, men fordonsindustrin blir allt aktivare i takt med att högpresterande bioplaster utvecklas.

Under seminariedagen i Lund beskrivs nya möjligheter och senaste nytt på miljösidan med aktuella återvinningsfrågor. Likaså berörs spännande möjligheter inom hampabaserade biokompositer och dagen speglar även kraftfulla utmaningar som exempelvis möjligheterna med superstark nanokristallin cellulosa.

En riktig heldag, som ger en god bild av vad framtiden kommer att kunna erbjuda inom bioplastområdet, utlovas med andra ord. Och det minst lika spännande är att komma samman för att lära mer och att undersöka vilka vägval och samarbetsformer som finns - allt för att fånga utmaningarna på ett både affärsmässigt och långsiktigt hållbart sätt.

VÄLKOMNA!

Läs och ladda ner programmet via pdf-länken nedan 

Anmälan kan göras HÄR!

 

Ladda ner PDF: Konferens BIOPLASTER inbjudan.pdf


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2015-10-02

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Bioplast bioråvara Konferenser och mässor Lunds universitet nord emballage Packnews.se Plast

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK