...
Balls köp av Rexam oroar EU:s tillsynsmyndigheter
Ball och Rexam tillhör världens ledande dryckesburkstillverkare och en fusion mellan de två företagen skulle skapa en global dryckesburksjätte.

I ett yttrande till USA-baserade Ball Corp. uttrycker EU:s tillsynsmyndigheter oro över Balls förestående uppköp av brittiska metallförpackningskonkurrenten Rexam plc.
Ball har tidigare aviserat att man vill köpa Rexam för 6,6 miljarder US-dollar (ca 55 miljarder kronor) och förhandlingarna mellan parterna tyder på att en affär kan bli verklighet under första halvåret 2016.
Men nu oroas EU av att det jätteföretag inom dryckesburkar av metall, som fusionen skulle skapa, kan innebära att priserna på dryckesburkar stiger.


Det verkar inte vara de europeiska myndigheternas avsikt att stoppa affären, men enligt Wall Street Journal kan Ball inom de närmaste månaderna behöva göra vissa eftergifter, exempelvis genom att sälja av vissa enheter och tillgångar, för att dämpa myndigheternas oro. 

”Vår inställning, mot bakgrund av den oro som framställs, är att parterna i den här affären ska utveckla ett lämpligt och tillräckligt åtgärdspaket för att få till stånd ett framgångsrikt godkännande från EU:s konkurrensmyndighet rörande det föreslagna förvärvet. Vi förväntar oss att alla nödvändiga myndighetstillstånd kommer att erhållas, så att affären kan genomföras under första havlåret 2016”, skriver Ball Corp. i ett uttalande.

EU-kommissionen, som är unionens högsta antitrustmyndighet, inledde tidigare i år en fördjupad undersökning av den aviserade fusionen och varnade då för att en sammanslagning av den största och den näststörsta dryckesburkstillverkaren i Europa skulle kunna innebära minskad konkurrens.

En fusion mellan Ball och Rexam skulle skapa ett företag med mycket höga marknadsandelar och reducera antalet konkurrenter på marknaden till endast tre bolag, enligt EU-kommissionen. Dessutom skulle den nya dryckesburksjätten äga cirka två tredjedelar av alla dryckesburksanläggningar i Europa.

Om fusionen mellan Rexam och Ball blir verklighet, skapas en jättekoncern med cirka 22.500 anställda och en årlig omsättning på cirka 15 miljarder dollar (drygt 126 miljarder kronor). Om berörda myndigheter inte godkänner affären och fusionen inte blir av, har Ball förbundit sig att ersätta Rexam med 7 procent av köpesumman eller 302 miljoner pund (ca 3,83 miljarder kronor)


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2015-10-05

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Ball Dryckesburkar Dryckesförpackningar EU Köp/Försäljning/Samgående Metall Metallförpackningar Rexam

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK