...
Etiketter med speciallim ger bättre glasåtervinning
Med Avery Dennisons specialutvecklade ”glasåtervinningsmaterial” kan mer glas helt rengöras från etikettrester och användas till återvinning.

Etikettspecialisten Avery Dennison har utvecklat en egen etiketteringsteknik, som gör det enklare att ta bort etikettrester på glasbitar vid återvinning av flaskor och annat förpackningsglas. Tekniken presenterades i samband med Labelexpo Europe 2015 i Bryssel.
Att ta bort självhäftande etiketter från hela eller krossade engångsflaskor är en utmaning vid återvinning av förpackningsglas. Nu har Avery Dennison utvecklat ett speciellt självhäftande etikettmaterial, som förenklar avlägsnandet av etiketter eller etikettrester från återvinningsglas, samtidigt som man garanterar att etiketterna sitter säkert på glasprodukterna ute i butik och hemma hos konsumenten.


Det speciella ”glasåtervinningsmaterialet” från Avery Dennison är utrustat med ett ”omkopplingsbart” lim, som är utvecklat för att göra det enklare att avlägsna etiketter från glasflaskor, när de processas i en återvinningsanläggning. Avery Dennison skriver i ett pressmeddelande att limningseffekten ”stängs av” under återvinningsprocessen, vilket underlättar separationen av etiketten från glaset.

Avery Dennison skriver att upp till 74 procent av etikettmaterial på återvinningsglas kan finnas kvar sedan glasprodukter passerat en återvinningsprocess, vilket innebär att för varje ton glasfragment, som passerar i en återvinningsström, kan återvinnaren tvingas lämna 40 kilo glas till deponi, eftersom glasfragmenten inte är helt fria från etikettrester.

”Med vårt glasåtervinningsmaterial begränsas mängden etikettmaterial, som kvarstår på glasfragmenten, till två procent, jämfört med upp till 74 procent för andra självhäftande etikettmaterial. Detta innebär i sin tur att  glasmängderna, som måste lämnas till deponi, reduceras från 40 kilo per ton till 1,5 kilo per ton”, skriver Avery Dennison.

Enligt företaget behöver konverterare och varumärkesägare inte göra några investeringar i ny appliceringsutrustning eller andra förändringar i befintliga processer för att använda det nya etikettmaterialet.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2015-10-12

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
återvinning Avery Dennison Etikett/Märkning Glas Glasförpackningar Limutrustningar Märknings- & Etiketteringsutrustning

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK