...
Nu börjar installationen av BM 1 i Husum
Metsä Board investerar ca 1,6 miljarder kronor i ny falskartongmaskin vid bruket i Husum (bilden). Bild: Per Ågren, MediaBild.
”Vi erbjuder våra kunder kartong av hög kvalitet”, säger Metsä Boards koncernchef Mika Joukio.

I december i fjol tillkännagav finska kartong- och papperstillverkaren Metsä Board att man skall avveckla sin papperstillverkning och enbart satsa på kartongproduktion. Beslutet innebär bland annat att man investerar 170 miljoner euro (ca 1,6 miljarder kronor) i en ny falskartongmaskin vid det svenska bruket Husum utanför Örnsköldsvik, samtidigt som man stänger pappersmaskinerna PM 6 och PM 7 vid bruket.
Installationen av den nya kartongmaskinen, som fått benämningen BM 1, påbörjas nu i dagarna och kommer att pågå till början av januari 2016.


”Resurseffektivitet och produktsäkerhet har blivit allt viktigare, när det gäller konsumentförpackningar liksom förpackningar för detaljhandeln och livsmedel. Som ett resultat växer kundernas behov av förpackningskartong baserad på färskfiber. Vi svarar på detta genom att erbjuda våra kunder kartong av hög kvalitet samt att utveckla dessa mot nya användningsområden”, säger Metsä Boards koncernchef Mika Joukio

Metsä Board marknadsför kapaciteten på 400.000 ton från den nya kartongmaskinen till Nordamerika, liksom globalt för artiklar för servering av mat och dryck såsom muggar, tallrikar och tråg. Den nya kartongmaskinen gör det möjligt att optimera företagets produktion vid de finska bruken samt att förbättra tillgängligheten totalt av de högkvalitativa kartongprodukterna. 

Under året har många förbättringar genomförts i Husum, både i massabruket och i hamnen, med syfte att öka Metsä Boards tillväxt. Pappersmaskinen PM 8 har blivit BM 2 och ställts om för att producera 300.000 ton vit liner av färskfiber. Metsä Board marknadsför dessa linerprodukter huvudsakligen till Nordamerika och Europa till förpackningar av livsmedel och andra förpackningar. Dessutom fortsätter BM 2 att producera obestrukna rullar, vilket dock är planerat att upphöra senast i slutet av 2017. Baserat på en ökad linerproduktion och nedläggningen av pappersmaskinerna PM 6 och PM 7 kommer en produktionskapacitet på cirka 500.000 ton papper per år att försvinna från marknaden i slutet av 2015.

I enlighet med sin strategi fokuserar Metsä Board på färskfiberbaserad falskartong och liner utvecklad för att vara idealisk till förpackningar av konsumentprodukter, detaljhandelsprodukter och livsmedelsförpackningar både i butik och för servering

Investeringen i Husum innebär att företagets kapacitet av kartong från och med början av 2016 kommer att överstiga två miljoner ton.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2015-10-14

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
falskartong Förpackningsmaterial Husum Kartong Kartongförpackningar Kartongmaskin Metsä Board Pappersbruk

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK