...
Packbridges nätverk skapar två innovativa samarbeten
”Vi är oerhört glada över att kunna peka på två så konkreta resultat av Packbridges arbete”, säger Packbridges VD Johan Mårtensson.

Förpackningsklustret Packbridge har som målsättning att skapa en neutral mötesplats, som naturligt kopplar samman industri med akademi, det vill säga forskning med kommersiell tillämpning.
På kort tid har Packbridge fungerat som brobyggare och är upphov till två nya innovativa samarbeten: Flextrus och PopPack samt Gasporox och Mobergs Processkontroll.


PopPack är ett innovationsföretag med basen i Kalifornien, USA, som utvecklat en öppningsteknik för främst flexibla förpackningar. Genom att trycka på en bubbla, som brister, kan man enkelt öppna förpackningen. Det säger ”pop” rent ljudmässigt! Tekniken är intressant, vilket inte minst bevisas av att företaget i dagarna vunnit ”Packaging Innovation Award for Creative Technology”. Ett pris som delas ut i Japan av Japan Packaging Manufacturers Association.

PopPack har haft nära kontakt med Packbridge det senaste året och bland annat varit med som utställare på Packbridge Research Forum. Dessutom vann de pris för mest innovativa lösning i klustrets öppna innovationstävling tidigare i år. Detta har inneburit att många värdefulla kontakter knutits, och den mest värdefulla visade sig bli den med Flextrus. Flextrus har undertecknat ett licensavtal för hela Europa, vilket innebär ett genombrott för PopPack och en mycket spännande nyhet för Flextrus.

”En av anledningarna till att vi kom i kontakt med PopPack är nätverkandet inom Packbridge. Packbridge är en styrka för vår industri, de skapar mötesplatser och tar fram information, som vi kan använda i vår utveckling, och dessutom sker mycket av detta på ett internationellt plan”, kommenterar Ronny Gimbe, affärsutvecklingschef på Flextrus.

”Nya modeller för att framgångsrikt möjliggöra innovation bygger på samarbete och delat värde. PopPack bygger på denna modell - genom att göra våra innovativa teknologier för lättöppnade förpackningar allmänt tillgängliga för varumärkesägare och förpackningsindustrin. Packbridge har varit en exceptionell och värdefull partner för att hjälpa vårt företag att skapa meningsfulla, snabba och produktiva möten med industrin. Vi är glada över att tillkännage vårt första samarbetsavtal i Europa med Flextrus AB, ett ledande företag inom flexibla barriär förpackningar och att vara en medlem i Packbridge”, säger William S. Perell, VD för PopPack LLC.

Det andra samarbetet, mellan Gasporox och Mobergs Processkontroll, bägge medlemmar i Packbridge, är också baserat på innovation och ny teknik. Gasporox har utvecklat en unik metod, som gör det möjligt att till 100 procent kontrollera gasblandningen i förseglade livsmedelsförpackningar. Det är en process där såväl produkter som förpackningar lämnas intakta.

Gasblandningen finns för att förlänga hållbarheten på ett livsmedel och det är viktigt att ha en kontinuerlig kontroll över att den ligger på rätt nivå. Fram till nu har dessa stickprovskontroller förstört både innehåll och den förpackning som testats. Moberg Processkontrolls GPX Inspection System, där Gasporox teknik är nyckeln, kontrollerar helautomatiskt varje förpackning i produktionslinjen och indikerar när gasblandningen inte motsvarar förinställda toleransvärden.

”Vi är oerhört glada över att kunna peka på två så konkreta resultat av Packbridges arbete. Det visar på hur viktiga kluster är i innovationssystem både nationellt och internationellt.  Vår miljö får olika kompetenser att börja träffas, fortsätta träffas och börja arbeta tillsammans. Vårt värde definieras genom våra medlemmars framgång och dessa nya samarbeten bevisar nyttan med att fortsätta leverera intressanta mötesplatser”, säger Johan Mårtensson, VD för Packbridge.

N.B.: Vi har tidigare skrivit om PopPack/Flextrus respektive Mobergs/Gasporox. Läs de artiklarna här och här.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2015-10-26

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Flextrus Gasporox Mobergs Packbridge Packbridge Research Forum PopPack

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK