...
Innventia visar upp nytt biobaserat lättviktsmaterial
Innventia och Swerea SICOMP har utvecklat ett biobaserat lättviktsmaterial av kolfiberkomposit från barrvedlignin.

De senaste årens satsningar på testbäddar och F&U-infrastrukturer för att förverkliga visionen om nya lättviktsmaterial från skogen börjar nu ge avkastning. Forskningsinstituten Innventia och Swerea SICOMP, som båda ingår i RISE (Research Institutes of Sweden), kan som första aktörer i världen visa upp en komposit baserad på 100 procent barrvedslignin i en s.k. demonstrator.

Det nya materialet förväntas få många olika användningsområden, inte minst inom bilindustrin, där man kan tillverka allt lättare fordon med hjälp av ligningbaserad kolfiber.

Den demonstrator, som Innventia nu visat upp, är en sandwichkonstruktion, där balsaträ laminerats med kolfibrer från barrvedlignin. Demonstratorn är det första beviset på att det går att tillverka ligninbaserad kolfiber, även om det fortfarande sker i laboratorieskala.

”Vår första demonstrator hjälper oss att förstå vad vi behöver fokusera på i vårt F&U-arbete, så det känns värdefullt att vi nu tagit ett stort steg framåt i värdekedjan. Ett av de största behoven nu är att skala upp till en kontinuerlig produktionsprocess, så vi kan identifiera de utmaningar, som alltid uppkommer vid uppskalning. Vi hoppas att både näringsliv och samhälle vågar satsa på en sådan uppskalning”, säger Per Tomani, Fokusområdeschef Lignin & Kolfiber, Innventia.

-------------------------------------------
INNVENTIA AB är ett FoU-företag med världsledande ställning inom områden som massa, papper, grafiska produkter, förpackningar och bioraffinaderiverksamhet. Innventia genererar och förädlar forskningsresultat till innovativa produkter och processer. Koncernen har 225 anställda lokaliserade till Stockholm, Bäckhammar, Trondheim och London. 


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2015-10-29

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
bioråvara Forskning och utveckling FoU Innventia

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK