...
Doktorsavhandling som fokuserar på matsvinn
Mattias Eriksson har doktorerat med matsvinn i fokus. (Foto: Teresa Pribil)

Mattias Eriksson har sedan 2010 doktorerat på Institutionen för energi och teknik vid SLU i Uppsala och i dagarna har han lagt fram sin avhandling ”Supermarket food waste – Prevention and management with the focus on reduced waste for reduced carbon footprint”.
I sin forskning har Mattias Eriksson undersökt hur mycket och vad som slängs i sex livsmedelsbutiker från avdelningarna mejeri, ost, chark, kött och frukt & grönt. Därefter har han simulerat vad konsekvenserna skulle bli, om man förhindrade svinn genom att öka hållbarheten genom sänkt förvaringstemperatur. Slutligen har han undersökt hur man bäst tar hand om det matsvinn, som ändå uppstår.


Mattias Eriksson hoppas att hans forskning ska göra skillnad och bidra till att vi tar ett steg mot en mer hållbar värld, där vi inte slösar bort våra resurser på matsvinn.

”Enligt mig så är ett av de viktigaste resultaten i min forskning, att det är svårt att återvinna mat på ett effektivt sätt, och att det därför blir väldigt viktigt att förhindra överproduktion, så att mat inte behöver kastas. Med andra ord är det en dålig lösning att göra biogas av mat, även om det kan vara en bra lösning för det matavfall som ändå uppstår”, säger Mattias Eriksson.

Mattias Eriksson främsta tips för att matsvinnet ska minska är att helt enkelt inte producera eller köpa mer än det man säljer respektive konsumerar.

” Detta gäller alla led i kedjan och är givetvis betydligt svårare än det låter, men så länge vi fortsätter överproducera och överkonsumera mat så är matsvinnet en naturlig konsekvens”, säger Mattias Eriksson.

Han har inte fokuserat på förpackningens roll i sin forskning men han tror att svinnet skulle vara högre i logistikkedjan om man tog bort förpackningarna.

”Det finns fortfarande massor att undersöka gällande matsvinn i butiker, men min förhoppning är att jag framöver också ska kunna bredda forskningen till andra typer av verksamheter, som restauranger och storkök där jag inte har sett samma typ av djupgående forskning, som nu har utförts på butiker”, säger Mattias Eriksson.

Källa: Wellpappnytt 4/2015


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2015-12-09

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Forskning och utveckling Livsmedel matsvinn Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK