...
Här är glada vinnare i årets Kartongmatchen
Barnen på avdelning Vågen på Tegnérgårdens förskola i Västerås vann förskoleklassen av Kartongmatchen 2015. 
Glada vinnare i åk F-3-klassen i Ur och Skur-fritidshemmet Lönnen på Oxledsskolan i Sävedalen, Partille kommun.

De vinnande eleverna i klass 5A på Långängskolan i Hallsberg.

Årets upplaga av skoltävlingen ”Kartongmatchen”, som arrangeras av Tetra Pak och Världsnaturfonden WWF, är nu avgjord. Tre glada skolklasser, i kategorier från förskola upp till årskurs sex, har fått sina priser och tillsammans med Tetra Pak fått skänka pengar till bevarandeprojekt som drivs i WWF:s regi.

Under de fyra år, som Kartongmatchen arrangerats, har närmare 180.000 barn och elever engagerat sig i tävlingen. Syftet med denna Sveriges största skoltävling är att engagera barn och elever till återvinning i allmänhet och återvinning av dryckeskartong i synnerhet. Barnen engagerar hela familjen i tävlingen, som handlar om att öka återvinningsgraden för dryckeskartong från t.ex. mjölk-, juice- och yoghurtprodukter.

”Det är kul att Kartongmatchen engagerat så många barn i år igen, återvinning är en viktig fråga, speciellt om man gör anspråk på att erbjuda en god förpackning. I dagarna har klimatagendan diskuterats på högsta nivå i FN – med Kartongmatchen visar vi hur man kan gå från ord till handling och faktiskt hjälpa miljön på individnivå”, säger Erik Lindroth, miljödirektör på Tetra Pak i Norden.

Årets tävlingsdeltagare är riktiga miljöhjältar och har varit fantastiskt duktiga. De har återvunnit mer än dubbelt så många kartonger som rikssnittet: 9 av 10 (89 procent) dryckeskartonger har återvunnits i familjerna, som deltagit. Det visar att med kunskap och engagemang är det fullt möjligt att nå betydligt högre återvinningsnivåer för dryckeskartong.

”Barnen har visat ett fantastiskt engagemang och det är glädjande att de även påverkar sina föräldrar och andra vuxna i sin omgivning att ändra beteende. Klimatfrågorna handlar om barnens framtid. Världens miljöutmaningar kräver kunskap, innovation och kreativitet. Kartongmatchen visar att det finns gott hopp för framtiden”, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare för Världsnaturfonden WWF i Sverige.

De vinnande klasserna får bidrag till önskeresor eller till sin skola. Barnen vinner biobiljetter och medlemskap i Panda Planet, dessutom får de tillsammans med Tetra Pak skänka pengar till bevarandeprojekt, som drivs i WWF:s regi. Priserna har delats ut till barnen av representanter för WWF, Panda Planet och Tetra Pak.

Vinnarna i de olika tävlingsklasserna är:
Avdelning Vågen Tegnérgårdens förskola i Västerås vinner förskoleklassen av Kartongmatchen 2015. De 34 barnen har tillsammans med sin pedagog arbetat målmedvetet med projektet under hösten. Vinsten är diplom och biobiljetter till alla barn. Dessutom får de 5.000 kr som hjälp till en grönare förskola. 

I Ur och Skur-fritidshemmet Lönnen Oxledsskolan i Sävedalen, Partille kommun, är de 38 eleverna i åk F-3-klassen vinnare av Kartongmatchen 2015. Alla elever får diplom och biobiljetter. Utöver det får de 5.000 kr som hjälp till en grönare skola. 

De 20 eleverna i klass 5ALångängskolan i Hallsberg vinner åk 4-6-klassen av Kartongmatchen 2015. Eleverna får diplom och biobiljetter och dessutom 10.000 kronor som hjälp till en upplevelseresa.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2015-12-10

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
återvinning Dryckesförpackningar dryckeskartong Kartong Kartongförpackningar Kartongmatchen Tetra Pak vätskekartong WWF

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK