...
Kotkamills miljardinvesterar i projektet ”Flying Eagle”
Kotkamills ligger i östligaste delen av Finska Viken, endast några mil från ryska gränsen.
En färsk bild från ombyggnadsarbetet inne i maskinhallen i Kotkamills.

Finska Kotkamills håller för närvarande på att bygga om en pappersmaskin till kartongproduktion. Projektet kallas ”Flying Eagle” och kostar nästan en miljard kronor.
Ombyggnaden ska vara produktionsklar i mitten av år 2016 och i kartongmaskinen ska man då kunna producera FBB (Foldin Box Board el. falskartong) samt FBS (Food Service Board). Den senare kartongen används bland annat till dryckesbägare, etc.


Kapaciteten för BM2, som blir den ombyggda pappersmaskinen officiella beteckning, uppges bli 400.000 ton per år.

”Vi kommer att använda oss av senaste teknologin för att applicera en on-line barriär dispersion på kartongen, vilket innebär att ingen plastextrudering kommer att behövas för att få kartong med både fett- och fuktbarriäregenskaper. Det blir också en linje med kartongmaskin och konvertering på samma produktionslinje”, säger Christian Höglund, försäljningsdirektör Kotkamills Consumer Boards, till packnews.se

Kotkamills har en intressant historia, som daterar sig tillbaks ända till 1872, då norrmannen Hans Gutzeit grundade ett ångdrivet sågverk på ön Kotkansaari i östra delen av Finska Viken, endast några mil från ryska gränsen. Hans Gutzeit tog också med sig 250 norska arbetare till bruket - en icke oväsentlig norsk invandring till samhället Kotka, som bara hade 800 invånare...

Sågverket utökades i början av 1900-talet med en sulfatmassafabrik och något decennium senare med en fabrik för utvinning av tallolja och tillverkning av såpa och tvål.

Under andra världskriget var staden Kotka svårt ansatt av bombningar och bruket förstördes av en brand efter bombningar 1941. En ny fabriksanläggning byggdes upp under brinnande krig och stod färdig 1944.

1950 började man tillverka kraftpapper vid Kotka-bruket och på 1960-talet byggdes en ny massalinje. Bruket började också tillverka olika specialpapper.

På 1970-talet övergav man säckpappersproduktionen och började tillverka laminerade papperskvaliteter under varumärkena Absorbex och Imprex.

Under 1980-talet gick Kotkamills över till tillverkning av tidnings- och magasinspapper och de sista decennierna på 1900-talet kännetecknades också av omfattande moderniseringar samt ut- och ombyggnader av bruket och dess produktionslinjer.

2010 sålde brukets dåvarande ägare Stora Enso Kotkamills till private equity-företaget OpenGate Capital. I affären ingick även ett laminatpapperstillverkande dotterbolag i Malaysia samt leasing av en pappersmaskin vid Stora Enso-bruket Tainionkoski, utanför Imatra.

Sedan mars 2015 tillhör Kotkamills och de övriga verksamheterna det finska investeringsbolaget MB Funds, som nu alltså beslutat investera 100 miljoner euro (ca 927 miljoner kronor) för att bygga om en av brukets pappersmaskiner till en modern kartongmaskin.

Ombyggnadsprojektet i Kotkamills går under namnet ”Flying Eagle” och den som är intresserad av hur ombyggnaden går till och fortskrider, kan läsa den blogg, som projektledaren Stefan Fors, har startat på bolagets hemsida! (Bloggen hittar du HÄR!)


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2015-12-11

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Finland Kartong Kartongmaskin Kotkamills Stora Enso

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK