...
PET-flaskor omvandlas till arbetskläder åt Coca-Cola!
T-shirts samt pikéer, sweatshirts, förkläden, mm. tillverkas av återvunna PET-flaskor och återvunnen ekologisk bomullfiber.

Gamla återvunna Coca-Cola PET-flaskor blandas med ekologiskt bomullsspill och förvandlas till hållbara arbetskläder åt Coca-Cola Sveriges kunder!
Det är det svenska textilföretaget Another Textile Company (ATC), som har utvecklat en metod för att producera kläder på ett hållbart sätt. Plaggen tillverkas av återvunna PET-flaskor och ekologiskt, Fair-Trade-certifierat bomullsspill. Under 2015 levereras cirka 40.000 sådana plagg till Coca-Cola Enterprises Sveriges kunder inom restauranger och caféer.


Idén till en 100 procent hållbar klädkollektion kom till för två år sedan genom Coca-Cola Enterprises Sveriges partnerskap med Adare International och ATC. Textilföretaget fick i uppdrag att ta fram en linje med 100 procent hållbara arbetskläder till restaurang- och cafékunder till Coca-Cola Enterprises Sverige. Resultatet blev i ett första skede ett sortiment med arbetskläder bestående av T-shirts, pikéer, sweatshirts, förkläden och accessoarer för Coca-Cola Sveriges restaurang- och cafékunder runt om i Sverige.

Tillverkningsmetoden innebär att man först maler ner PET-flaskor och processar dem till fiber, därefter blandas 60 procent av polyesterfibern med 40 procent återvunnen ekologiskt Fairtrade bomullsfiber från spinningen. Slutresultatet blir ett plagg som är 100 procent återvunnet och hållbart producerat. Kläderna tillverkas i Indien och fraktas sedan sjövägen till Sverige. Frakterna klimatkompenseras genom plantering av skog i tillverkningslandet Indien.

”Att få möjlighet att genomföra detta tillsammans med Coca-Cola Enterprises Sverige och Adare International är en ynnest. Det här är dock bara början, endast fantasin sätter gränserna för vad vi kan göra, och med hjälp av Coca-Cola kan vi nu nå ut ännu bredare”, säger Fredrik Strand, VD för Another Textile Company.

De annorlunda arbetskläderna är ansvarsfullt producerade med hänsyn till både människor och miljö. En studie visar att vattenförbrukningen minskar med hela 99,9 procent jämfört med konventionell textiltillverkning, samt att koldioxidutsläppen minskar med 79 procent och energiåtgången med 47 procent.  

”Coca-Cola Enterprises Sverige brinner för hållbarhet och söker ständigt efter nya möjligheter att påverka miljön positivt. Detta ett unikt tillfälle för oss att arbeta med cirkulär ekonomi. Vi kan spara på vatten, energi och koldioxidutsläpp, vilket är fantastiskt. ATC har dessutom visat att det går att bidra till ett hållbart samhälle utan att produkterna blir dyrare. Snarare tvärtom”, säger Rönnaug Vinje, hållbarhetschef på Coca-Cola Enterprises Sverige.

Förutom de miljömässiga vinsterna omfattas projektet även av så kallade Living Wages, ett program som innebär att det betalas ut en summa utöver ordinarie pris per plagg, som oavkortat går till arbetarnas löner. Summan kompenserar skillnaden mellan den lagstadgade minimilönen i landet och en verklig levnadslön. Med hjälp av Living Wages ska en textilarbetare kunna försörja två vuxna och två barn med mat, bostad, kläder, skola, sjukvård och försäkring, något som enbart minimilönen inte räcker till.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2015-12-17

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
återvinning Coca-Cola Coca-Cola Sverige Dryckesförpackningar PET Plast Plastförpackningar

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK