...
Ledande dagligvarukedjor anslutna till CHEP-pooling
ICA, Coop och Axfood är nu anslutna till CHEP:s pallpooling.

Ledande dagligvarukedjorna ICA, Coop och Axfood har bestämt sig för att ansluta sig till  företaget CHEP:s tjänstefierade pallhantering genom pooling.
CHEP, som är en global leverantör av poolingtjänster för lastpallar och containrar, skriver i ett pressmeddelande att detta för dagligvaruhandeln, och i slutänden konsumenterna, kommer att på sikt leda till lägre kostnader, bättre kapacitetsutnyttjande och ett mer klimatsmart distributionsalternativ.


”Det här avtalet innebär minskad osäkerhet och ökad effektivitet i hanteringen av träpallar. Idag används de vita EUR-pallarna brett, men hanteringen är bekymmersam, då det är svårt att veta vilka kostnader som omfattas och då det ofta blir tidskrävande diskussioner kring pallkvaliteten. Nu får vi en CHEP-pall, som bara fortsätter gå runt i systemet och där det är inbyggt och klart. Vi kommer föra upp pooling som ett bättre alternativ till våra leverantörer, då det ger lägre kostnader för oss grossister och leverantörer tillsammans. Nu när vi, Coop och ICA är med, så blir det nya systemet hanterbart”, säger Anders Endertorp, logistikchef på Axfood, som gått i bräschen för det nya avtalet. 

Enligt Anders Endertorp införs ett nytt system med detta avtal. Tidigare tog man över ägandet av pallen och blev därmed fast med kvalitetsproblemen. Med pooling blir det istället en engångskostnad och kostnadsbilden blir mycket tydligare. Poolingsystemet är öppet och transparent. Det är också ett mer rättvist system som sänker kostnaden för hela branschen, och inte bara de största aktörerna. Dessutom minskar risken för oegentligheter såsom svart handel.

”Genom att gå från pallhantering som en produkt till pallhantering som en tjänst, vilken har funktionen i fokus, kan stora kostnader kapas i distributionskedjan. Effektiviseringen ger samtidigt ett bättre kapacitetsutnyttjande och ett mindre miljöavtryck”, säger Örjan Thönners, sälj- och marknadschef för CHEP Sverige. 

Poolingsystemet bygger på principen att genom att skapa stordriftsfördelar uppstår effektivitetsvinster, som en enskild eller några få aktörer inte kan uppnå på samma sätt. Pooling av lastpallar innebär bland annat att ansvaret för pallkvalitet centraliseras och läggs utanför distributionskedjan, att kostnaderna blir transparenta och att effektivare flöden skapar miljövinster. Dessutom ökar flexibilitet för varuleverantörer, då det är betydligt lättare att byta mellan olika pooling-alternativ än att byta från EUR-pallar. 

Avtalen med den svenska dagligvaruhandeln innebär att Coop, Dagab och ICA kommer att ansvara för inspektion av lastbärarna. På det sättet sparas ett transportben i hanteringen, vilket ytterligare effektiviserar och minskar utsläppen av växthusgaser. CHEP skriver att företagets pallhantering i Sverige är koldioxidneutral. 


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2016-01-11

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Axfood Chep Coop ICA lastpallar Materialhanteringsutrustningar Transport

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK