...
”Jungfrulig” EPS tillverkas av kasserat cellplastmaterial
BEWi kan nu tillverka fullgod ”jungfrulig” EPS av kasserat cellplastmaterial.

Norska BEWi, känd tillverkare av produkter i hård cellplast, EPS, har utvecklat en metod att återanvända kasserad EPS och av denna tillverka produkter med samma goda egenskaper som nyproducerad EPS. BEWi planerar nu att lansera en hel serie produkter av återvunnen EPS under namnet GreenLine.
”Vi har funnit ett sätt att återanvända kasserad EPS och tillverka ny med samma fina egenskaper som nyproducerad. Men det riktigt fina är de positiva miljökonsekvenserna”, säger Martin K Bekken, CSO, BEWi Group.


EPS, som står för ”expanderad polystyren”, är hård cellplast, som tillverkas genom att små pärlor av polystyren utsätts för värme och expanderar till större kulor vilka till 98 procent består av luft. Kulorna smälts samman till kulor eller block med mycket goda isoleringsegenskaper.

BEWi erbjuder ett brett sortiment av EPS-produkter, och satsar mycket på utveckling av material och innovativa produkter:
”Vi vill driva branschen, bland annat med ett aktivt miljötänk. Att återvinna material, som annars bara skulle bränts upp till ingen nytta alls, är en självklar men innovativ idé”, säger Martin Bekken. 

Med BEWis innovation kan man nu erbjuda grön EPS med bibehållen kvalitet i fråga om produktegenskaper och i stora kvantiteter.

”Nu är vi klara med våra laboratorietester och söker i nästa steg ett optimalt kretslopp, det vill säga hur spillet ska tas om hand i avnämarledet vid industrierna och byggarbetsplatserna för att returneras till våra fabriker. Vi är snart där!”, säger Martin Bekken.

---------------------------------------------------
Familjeföretaget BEWi startades 1979 och var en framgångsrik producent av fiskelådor längst ut på den norska Tröndelagskusten. Företaget har växt och är numera en skandinavisk koncern, som hanterar och kontrollerar hela kedjan från råvara till färdig produkt inom byggisolering, förpackningsindustri och tekniskt emballage.
BEWi Group har cirka 4.450 anställda i 17 fabriker i Skandinavien. BEWi Group ägs till 50 procent av Verdane Capital och till 50 procent av BEWi Holding, där grundaren Sven Bekken är ensam ägare.
BEWi Group hade 2014 en omsättning på 1,7 miljarder kronor.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2016-01-19

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Bewi Cellplast EPS

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK