...
Klipper bort handtagen för att slippa bärkasseavgift…
Genom att helt enkelt klippa bort bärhandtagen på sina bärkassar i plast har The Card Factory hittat ett sätt att kringgå avgiften på 5 pence och kan nu dela ut sina (stympade) bärpåsar gratis till kunderna…

Brittiska gratulations- och vykortsföretaget Card Factory har kommit på ett (smart?) sätt att slippa belasta sina kunder med den lagstadgade avgiften på 5 pence (ca 60 öre) för bärkassar i plast: man klipper helt enkelt bort handtagen på påsarna och kringgår på så sätt lagens bestämmelser…

De brittiska bestämmelserna för avgiftsbelagda bärkassar säger att påsarna ska vara i plast, nya och oanvända, ha en tjocklek på 70 mikron eller mindre, inte vara förseglade  - och vara försedda med bärhandtag.

Och det är alltså bestämmelsen om bärhandtag, som Card Factory tagit fasta på. Genom att ta bort handtagen, menar företaget att påsarna inte längre är avgiftsbelagda och då kan man dela ut dem gratis till kunderna.

Och Card Factory får medhåll av Defra (The Department for Environment, Food & Rural Affairs) där en talesman säger: “Att inte ta betalt för plastpåsar utan handtag följer bestämmelserna, som de nu är formulerade”! 

5-pence-avgiften på plastbärkassar infördes i England i oktober i fjol. Dessförinnan hade avgiften börjat tillämpas även i Wales, Skottland och Nordirland. Avgiften har mötts med blandade känslor runt om i Storbritannien – många hyllar avgiften, medan andra anser den vara tecken på översitteri från myndigheten.

En enkät i England, där knappt 3.000 invånare frågades ut, visade att drygt hälften (51 procent) av de tillfrågade under de tre senaste månaderna fram till utfrågningen hade struntat i avgiften genom att stjäla en eller flera plastpåsar i butiker, när de handlat varor. I genomsnitt hade man stulit tre bärkassar i månaden.
Om denna statistik tillämpas på hela den engelska befolkningen (knappt 20 miljoner invånare), så innebär det, att sedan avgiften på 5 pence infördes i oktober 2015, har cirka 26,7 miljoner pund (ca 325 miljoner kr) i plastpåseavgifter undanhållits myndigheterna…

Att förbrukningen av plastbärkassar minskat, sedan avgiften infördes, tycks dock vara ett faktum. Stormarknadsjätten Tesco hävdar exempelvis att antalet engångspåsar i plast, som kunderna använder, minskat med hela 78 procent i Tescos butiker runt om i Storbritannien, sedan avgiften infördes. Även på e-handelssajten tesco.com har påsförbrukningen minskat dramatiskt, då antalet online-shoppare som nu väljer ”påslös leverans” ökat med nästan 50 procent.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2016-01-29

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Bärkassar Plast Plastförpackningar plastpåsar Storbritannien

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK