...
Flytande krympfilm förenklar återvinning av PET-flaskor
Raflatacs nya etikettkrympfilm passar utmärkt för applicering på flaskor och andra förpackningar med komplexa former. (Bild UPM Raflatac)

Finska etikettmaterialtillverkaren UPM Raflatac har utvecklat en ny krympfilm för s.k. sleeves (hylsetiketter) på flaskor. Filmen, som har beteckningen RafShrink PO MDO 40 HS, är polyolefinbaserad och är avsedd att ersätta konventionella PETG-etiketter på transparenta PET-flaskor.
Enligt Raflatac har den nya etikettkrympfilmen en speciell egenskap, som gör att den förenklar återvinning och rengöring av sleeveförsedda plastflaskor: vid tvättprocessen, där etikettmaterialet lösgöres från förpackningen, flyter nämligen RafShrink-filmen upp till ytan, där den enkelt kan avlägsnas, medan motsvarande krympfilm i PETG-material sjunker till botten tillsammans med flaskornas PET-material.


Raflatac skriver i ett pressmeddelande att RafShrink också har en krympningsfaktor på 61 procent vid 95 grader Celsius, vilket gör att den med mycket god vidhäftningsförmåga kan appliceras även på flaskor och andra förpackningar med komplexa former. RafShrink klarar också applicering i höga hastigheter upp till 50.000 flaskor i timmen.

”Vi är stolta att kunna erbjuda denna polyolefinbaserade sleeve-krympfilm för livsmedels- och dryckesmarknaden. RafShrink tillgodoser de globala producenternas höga krav på en lättviktig, krympfilm för helkroppsapplicering och den ger utmärkt varumärkesexponering, möjliggör hög produktivitet och har stor hållbarhet”, säger Markus Kivelä, produktchef Shrink Sleeve Films vid UPM Raflatac.

UPM Raflatac presenterade den nya sleevefilmen och dess speciella återvinningsegenskaper den 1 februari vid ett tekniskt forum i New Orleans, Louisiana, USA, arrangerat av APR (Association of Plastics Recyclers).


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2016-02-02

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
återvinning Etikett/Märkning krympfilm PET Plast Raflatac sleeve UPM

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK