...
Perfluorerade ämnen funna i OLW popcornsförpackning
Testfakta har hitta små mängder med perfluorerade ämnen i förpackningarna till OLW:s micropopcorn med smörsmak.

Oberoende test- och researchföretaget Testfakta har undersökt förpackningar för mikropopcorn och pommes frites för att se om de innehåller perfluorerade ämnen. Bland de undersökta förpackningarna fanns bland annat Orkla-ägda OLW:s mikropopcorn med smörsmak och där upptäcktes låga halter av perfluorerade ämnen. Nu meddelar Orkla Confectionery & Snacks Sverige att man ska undersöka förpackningarna och snarast vidta åtgärder.

”Vi har tagit del av Testfaktas undersökning och fast halterna är mycket låga och inte utgör någon hälsofara för konsument så ser vi allvarligt på det ur ett miljöperspektiv”, skriver Orkla Confectionery & Snacks Sverige i ett pressmeddelande.

Perfluorerade ämnen uppmärksammades i fjol och bland annat drogs mikropopcorn tillbaka i Danmark. I och med detta gjorde man på Orkla egna undersökningar och analyserade sina mikropopcorn. Man fokuserade då på produkten, dvs. färdigt popcorn, och undersökningarna visade att produkterna inte innehöll några perfluorerade ämnen.

Testfaktas undersökningar är däremot gjorda på förpackningar och där har det alltså visat sig att förpackningen till OLW-produkten micropopcorn med smörsmak innehåller de skadliga ämnena.

”Vi ska nu utreda frågan. Varken vi eller vår leverantör tillsätter perfluorerade ämnen vid produktion eller tillverkning av påse. De låga halterna, som identifierats i testet, kan sannolikt vara spår från miljön”, skriver Orkla Confectionery & Snacks Sverige i sitt meddelande.

Orkla Confectionery & Snacks Sverige skriver också att man varit i kontakt med sin leverantör och att man nu inväntar egna analysresultat.

”Vår ambition är att använda oss av förpackningar, som inte påverkar miljön negativt”, skriver man i pressmeddelandet.

På Testfakta säger man att förekomsten av perfluorerade och andra skadliga ämnen i vissa livsmedelsförpackningar sannolikt härrör från returpapper, som används i förpackningarna, och att returpappret kan vara från den tid, då dessa ämnen ännu inte vara bannlysta.

De halter som hittats utgör ingen direkt risk för pommes frites- eller popcornätare, men förekomsten av de giftiga ämnen är ändå oroande på sikt.

”Via förpackningarna får de här icke nedbrytbara kemikalierna ytterligare spridning. Ju mer av dessa ämnen som hamnar i miljön, desto mer kan vi få i oss på sikt”, säger professorn i miljökemi Åke Bergman, som också är chef för det nationella akademiska forskningscentrat Swetox.

-------------------------------------------------------------------------
Orkla Confectionery & Snacks Sverige är en marknadsledande kex- och snacksleverantör med kända varumärken som OLW, cheez doodles, Göteborgs Kex, Ballerina, Singoalla, Brago, m. fl. 
Orkla Confectionery & Snacks Sverige ingår i norska börsnoterade Orkla-koncernen.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2016-02-09

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Livsmedel Livsmedelsförpackningar Miljö Orkla Övrigt undersökning

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK