...
Presona processar över 100 ton om dagen hos COOP Schweiz
Fyra stora balpressar från Presona tar hand om emballageavfallet hos schweiziska COOP. (Bild Presona)

Balpresstillverkaren Presona, med säte i skånska Tomelilla, har levererat en stor anläggning för hantering av emballage och avfall till COOP Schweiz.
Anläggningen består bland annat av fyra Presona balpressar och när den är i full drift kommer man varje dag att processa mer än 100 ton PET-flaskor, plastfolie, plastförpackningar, träpallar, wellpapp, sopor och organiskt avfall. Materialet sorteras och pressas till balar för vidare återvinning eller förbränning.


Presona skriver i ett pressmeddelande att bygget av COOP Schweiz nya distributionscenter varit den hittills största privata byggarbetsplatsen i Schweiz. Anläggningen, som ska tas i drift nu i februari, ligger i Schafisheim, en halvtimmes bilväg österut från Zürich, och har installerats av Presonas schweiziske distributör Hunkeler Systeme AG.

Enligt Presona kommer anläggningen att innebära färre lastbilstransporter genom att flera mindre anläggningar koncentreras till centret i Schafisheim. Målet är att reducera koldioxidutsläppen med 10.000 ton per år.

”Montaget har inneburit många utmaningar, en av dem var att få de fyra stora balpressarna på plats på bottenvåningen i jättebygget. Maskinerna, som väger upp till 25 ton, fick tas in via de portar, där lastbilarna dockar för att lasta och lossa sitt gods. Tack vare luftkuddeteknik kunde man, med minsta möjliga störning och stor precision, få de fyra tungviktarna på plats. På bara fyra dagar från leverans var maskinerna färdigmonterade och klara att tas i drift”, skriver Presona i sitt pressmeddelande.

Anläggningen, som designats av Hunkeler, kan alltså processa mer än 100 ton material per dag. Cirka en tredjedel av materialflödet inkommer till anläggningen tidigt på morgonen och måste processas inom två till tre timmar för att inte ”översvämma” mottagningshallen.

Förpackningar av kartong och plast, PET-flaskor och plastförpackningar kommer från 32 nedkaststationer och hamnar sorterade på ett transportbandssystem med ett total längd på över 100 meter. De fyra balpressarna från Presona med presskrafter på upp till 85 ton säkerställer optimal komprimering av materialet.

Anläggningen är försedd med ett automatiskt personsäkerhetssystem som ger maximal säkerhet för driftspersonalen. Hunkeler har också levererat ett automatiserat system för hantering av organiskt avfall, restavfall och trä.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2016-02-15

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
återvinning Avfallshantering PET Plast plastavfall Plastförpackningar Presona Well

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK