...
200.000 formblåsta PE-kuber i nytt Christo-projekt
Christos medhjälpare testa bärigheten och hållfastheten hos en ”testbro” i Svarta Havet utanför Bulgariens kust.
En ”testbro” med formblåsta polyetenkuber monteras vid Svarta Havets strand av Christos medhjälpare.

Christos egna skisser och utkast till det gigantiska projektet i italienska sjön Iseo. Som alltid betalar Christos hela projektet ur egen ficka – och sedan installationen monterats ner, säljs hans originalteckningar och modeller för miljontals kronor på auktioner runt om i världen!

1971 väckte Christo stor internationell uppmärksamhet, när han “packade in” hela Riksdagshuset i Berlin i silverglänsande tyg.

Ett annat uppmärksammat Christo-projekt var inpackningen av Seine-bron Pont Neuf i Paris, vilken ägde rum år 1985.

Bulgariske “miljökonstnären” Christo, som gjort sig känd för bland annat de monumentala inpackningarna av Riksdagshuset i Berlin och Seine-bron Pont Neuf i Paris, är igång med ett nytt gigantiskt projekt: Flytande promenadvägar på den italienska sjön Iseo, tillverkade av 200.000 formblåsta polyetenkuber...

Christo, har gång efter annan chockat, förbryllat och fascinerat med sina gigantiska ”miljökonstprojekt”, där han – med hjälp av enorma mängder flexibla förpackningsmaterial eller andra material – har ”förpackat” allt från byggnader till delar av landskap.

Chistos senaste projekt, som han hoppas ska bli verklighet under sommaren 2016, är ett antal flytande pirar eller broar i den italienska sjön Iseo, som ligger i norra Italien mellan provinserna Bergamo och Brescia.
Meningen är att folk ska kunna promenera på de drygt 15 meter breda broarna, som ska sträcka sig från Sulzano till ön Montisola och även till den mindre ön San Paolo.

För att bygga de flytande broarna kommer Christo att behöva 200.000 formblåsta PE-element, vilka sedan ska täckas med ett glänsande gult tygmaterial. Den  speciella sammanfogningstekniken av plastkuberna ska garantera att broarna håller samman, samtidigt som de kommer att följa vågornas rörelser. En förutsättning för projektets genomförande och för att folk ska kunna gå på de flytande broarna är dock att vädret är tjänligt med inte alltför hårda vindar från 18 juni till 3 juli, som är den period, då projektet ska visas upp.

Inför projektet i Italien har Christo låtit konstruera flytande ”testbroar” i Svarta Havet utanför Bulgariens kust och enligt Chistos egna uppgifter ska de 200.000 PE-kuberna, som behövs i projektet, tillverkas i en specialfabrik i Brescia, strax söder om Iseo-sjön med hjälp av två stora formblåsningsmaskiner. 

PE-kuberna ska hållas samman med hjälp av stora ”skruvar” och dessutom ska de färdiga flytande broarna säkras med hjälp av 140 ankare.

Christo och hans numera avlidna hustru Jeanne-Claude har i många år drömt om att skapa flytande promenadvägar på vattnet. Tidigare försök har misslyckats, men nu tror den 81-årige konstnären att det ska fungera.

”Drömmen om att kunna gå på vattnet hade Jeanne-Claude  och jag under många år. Tänk: en båt passerar och du känner dess svallvågor, där du går! Det är mycket sensuellt och sexigt...”, säger Christo i en intervju med The Art Newspaper.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2016-02-15

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
Formblåsning Övrigt Plast

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK