...
Mindre toapappersrullar gav stora förbättringar för ICA!
Genom att minska innerdiametern på toarullarna med ynka 4 millimeter uppnådde ICA stora förbättringar och besparingar.
”Det är häftigt hur en sådan liten förändring kan ha så stor positiv påverkan både på miljö och lönsamhet”, säger Kristoffer Widén, ICA. (Bild: Linkedin)

Genom att se till att tillverkaren av toalettpapper minskade innerrullens diameter med endast fyra millimeter, har ICA kunnat öka fyllnadsgraden vid transporter med 54 procent och ökat antalet toapappersförpackningar från 125 till 192 per pall. Per år räknat innebär det ett minskat transportbehov med 660 lastbilar, ett minskat koldioxidutsläpp med 210 ton och en besparing på 1,9 miljoner kronor!

Den lilla förändringen med så stora positiva resultat har gjort att ICA nu för andra året i rad vunnit tävlingen ”Årets förbättring”, som arrangeras av konsultföretaget C2 Management.

Tidningen Miljö & Utveckling skriver att bakgrunden till att ICA kom på hur man kunde öka fyllnadsgraden på pallar och i lastbilar var att några medarbetare på ICA noterade att pallarna för toalett- och hushållspapper inte var optimerade i storlek och omfång.
”Vid ett besök i fabriken, och mest av en händelse, såg vi att det inte var fullt på pallarna”, säger Tina Ullander, en av medarbetarna, till tidningen.

Genom att få toapappersleverantören att minska innerullens mått med fyra millimeter och lägga till ett extra lager pappersförpackningar på varje lastpall, kunde ICA avsevärt öka fyllnadsgraden på lastpallar och i lastbilar. ICA transporterar varje år 3.900 lastbilar med toalett- och hushållspapper – med de nu genomförda förbättringarna kan det behovet minska med 660 lastbilar.

”Det här visar vilken hävstångseffekt vi kan få med små justeringar i stora flöden. Det är häftigt hur en sådan liten förändring kan ha så stor påverkan både på miljön och lönsamheten. Vi hoppas få med fler leverantörer i liknande projekt. Förbättringsmöjligheter går att hitta överallt”, säger Kristoffer Widén, chef för påfyllning inom ICA Sverige, till Miljö & Utveckling.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2016-02-19

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
ICA Kartong Miljö Övrigt

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK