...
Rottneros Bruk ersätter fossil olja med biobränsle
”Vi optimerar och bygger om vårt energisystem på bruket”, säger Olle Dahlin, VD Rottneros Bruk.

Rottneros styrelse har beviljat Rottneros Bruk att investera 98 miljoner kronor i en ny energi- och utsläppseffektiv biobränslepanna. Den kommer att ersätta fossil olja som energikälla för brukets flingtorkar som torkar pappersmassan. Investeringen innebär också att bruket kommer att bygga om stora delar av energisystemet, vilket höjer energieffektiviteten avsevärt. Detaljprojekteringen har inletts och den nya biobränslepannan kommer att stå färdig och tas i bruk runt halvårsskiftet 2017.

Rottneros Bruk tillverkar två olika sorters pappersmassor, dels CTMP, som används för tillverkning av bland annat förpackningskartong, dels slipmassa, som används för ex. vis papperstillverkning. Sedan många år har man vid bruket eldat med olja för att torka pappersmassan, men när den nu nya biobränslepannan står färdig, kommer biomassa att ersätta all olja som används idag, och brukets energianvändning blir därmed helt fossilfri. 

Den nya biobränslepannan har en effekt omkring 18MW och kommer att ersätta en äldre biobränslepanna. Leverantör av den nya pannan kommer att väljas ut inom en snar framtid.

”I samband med att vi investerar i en ny biobränslepanna, kommer vi också att optimera och bygga om vårt energisystem på bruket. Det kommer att ge stora energieffektiviseringar och miljövinster, i form av lägre utsläppsnivåer. Omfattningen på besparingarna ligger på åtminstone 25 miljoner kronor per år”, säger Olle Dahlin, VD Rottneros Bruk.

”De kapacitetshöjande investeringar, som Rottneros Bruk tidigare har beviljats inom ramen för koncernens strategiska utvecklings-och handlingsplan Agenda 500, kommer i kombination med den nya biobränslepannan att befästa Rottneros Bruks position som en tillverkare av CTMP och slipmassa i världsklass”, säger Per Lundeen, VD och koncernchef Rottneros AB.


JERRY PETTERSSON

Editor - Sweden
JERRY PETTERSSON
jerry@packnews.com

Publicerad: 2016-03-07

TAGGAR (Obs! Klicka på en tagg för att få fram fler artiklar inom det området!)
bioråvara CTMP Ekonomi Kartong Per Lundeen Rottneros

Packnews Sponsors
Packsuppliers
Hitta med Nordens största sökmotor riktad mot förpackningsbranschen:
ETIKETTEN I FOKUS
ETIKETTEN I FOKUS
FÖLJ OSS PÅ TWITTER
BO WALLTEG HAR ORDET
BO WALLTEG HAR ORDET
KALENDER
KALENDER
Hitta alla förpackningsbranschens viktiga mässor och händelser!
FÖLJ OSS PÅ FACEBOOK